AKTUELNO

Ministri spoljnih poslova Srbije i Rusije Ivica Dačić i Sergej Lavrov sastali su se danas i tom prilikom naveli da dve zemlje imaju široko podudaranje stavova u većini međunarodih pitanja.

Upitani da prokomentarišu izjavu kosovskog predsednika Hašima Tačija da bi "pomoglo" kada bi Rusija priznala Kosovo, šefovi diplomatija Srbije i Rusije rekli su da takav njegov stav ne menja ništa.

Lavrov je rekao da je Rusija iznela svoj stav po pitanju Kosova i da njegova izjava ne može to da promeni.

- On, kao i većina političara u Prištini, treba da se bavi svojim poslovima, a naročito činjenicom da su optužni za izvršenje ratnih zločina - rekao je Lavrov i ponovio da je Rusija privržena Rezoluciji 1244 UN "za razliku od nekih evropskih zemalja".

Dačić je, povodom te izjave Tačija rekao da smatra da bi "bilo logičnije da SAD i Velika Britanija povuku priznanje", kako bi se stišala "velikoalbanska histerija", koja je najveća pretnja stabilnosti u regionu".

Šef srpske diplomatije naglasio je da je zvaničan stav Srbije da je zadovoljna nivoom saradnje sa Rusijom, koja "nije samo na papiru", već je zaista sadržajno, strateško partnerstvo.

Foto: Tanjug

- Veoma sam zahvalan na stalnoj podršci Rusije, kada je reč o teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije, dobro je poznato da je Rusija stavila veto na pokušaj da se srpski narod optuži za genocid, a ima i razumevanja za poziciju Srbije, kada je reč o jednostranom proglašenju nezavisnosti Kosova - rekao je Dačić novinarima nakon sastanka sa ministrom inostranih poslova Rusije Sergejem Lavrovim.

Dačić je podsetio da je robna razmena sa Rusijom 2,5 milijardi dolara, kao i da Srbija i Rusija zajednički realizuju mnogobrojne projekte.

- Lavrov i ja imamo dogovor da se svake godine redovno sastajemo u Srbiji i Rusiji, kako bismo doprineli razvoju bilateralnih odnosa i drago mi je da je baš sada, kada obeležavamo 180 godina diplomatskih odnosa naše dve zemlje, on tu, kao jedan od najvećih prijatelja Srbije u svetu - rekao je Dačić.

Ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao je da 180 godina diplomatskih odnosa odražava istinsku veličinu prijateljstva dve vlade, kao i da je bio impresioniran ceremonijom polaganjem venaca i otvaranjem kupole na Hramu Svetog Save.

Foto: Tanjug

- Detaljno smo razmotrili stavove po pitanju međunarodnih odnosa. Imamo jedinstveno mišljenje da mešoviti komitet sa Dačićem i Rogozinom na čelu ima veliku ulogu. Oni su, na nedavno održanom sastanku, zaključili da je došlo do unapređenja odnosa naše dve zemlje u periodu nakon posete predsednika Vučića Rusiji - rekao je Lavrov.

Naveo je da i da se Rusija vodi istim principima, kada su u pitanju stavovi u UN, OEBS, Savetu Evrope i potvrdio privrženost Rusije međunarodnom pravu i poštovanju Rezolucije 1244.

Ruski šef diplomatije dodao je da situacija u Eveopi "nije zdrava" zbog nekih članica NATO i EU, koje pokušavaju da pojačaju konfrontaciju, navodeći primer ulaska Crne Gore u NATO, ocenjujući da se to pokušava i u Makedoniji i u BiH.

Lavrov je zaključio da Srbija i Rusija, po međunarodnom dnevnom redu, imaju jako široko podudaranje stavova.

Pročitajte još: Vučić u Hramu Svetog Save: Ova kupola, ovo nebo iznad nas podseća nas na svetost nekih veza, veza Rusije i Srbije! (FOTO)

#Ivica Dačić

#Sergej Lavrov

'