AKTUELNO

Dvadeset devet godina od zločina u Srebrenici, Nemačka i Ruanda predložile su rezoluciju o genocidu u Srebrenici Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, zaobilazeći Savet nezbednosti.

Uz zemlje predlagače, sponzori rezolucije su Albanija, Bangladeš, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Estonija, Kanada, Čile, Finska, Francuska, Hrvatska, Irska, Italija, Jordan, Lihtenštajn, Litvanija, Luksemburg, Malezija, Holandija, Novi Zeland, Poljska, Slovenija, Severna Makedonija, Švedska, Turska, Velika Britanija, Sjedinjene Američke Države, Vanuatuo.

Novinar Aleksandar Apostolovski je kaže da svaka država ima svoju Srebrenicu i svoje Kosovo.

Foto: TV Pink Printscreen

Sponzori nacrta rezolucije zaboravili su svoje posejane Srebrenice i Kosova širom sveta. Prikrivanje sopstvene istorije, pranje savesti, skretanje pažnje sa ratnih sukoba, pritisak na Srbiju, ukidanje Dejtonskog sporazuma ili sve to skupa. U toj političkoj računici moćnih zpadnih sila Srbija i srpski narod treba da plate ceh i postanu genocidni.

Foto: TV Pink Printscreen

- Ja apsolutno kao pojedinac, kao ličnost odbijam da to prihvatim jer niko mene, moju porodicu i moj narod ne može da optuži za tako nešto, takvu vrstu zločina. Bojim se da ćemo u vremenu pred nama morati da se pozabavimo pitanjem skorije istorije, da vidimo šta se desilo i da povučemo korake koji će se nas skinuti odgovornost ili bar da pokušamo da svetu objasnimo šta se dogodilo – navodi novinar Marko Lakić.

Istoričar Aleksandar Raković kaže da je ovde reč o pokušaju da se srpskom narodu nametne kolektivna krivica i da se zapad opere od svega zlog što je napravio rasturanjem Jugoslavije.

Foto: TV Pink Printscreen

Slična inicijativa zapadadnih sila bila je onemogućena u Savetu bezbednosti 2015. godine zbog veta Rusije.

Višegodišnje nastojanje da se Srbi označe kao genocidan narod teče u dva paralelna procesa – jedan je stvaranje narativa u svetskoj javnosti da je nesumnjivi ratni zločin u Srebrenici genocid, a drugi sponzorisanje određenih političkih krugova u Srbiji koji će da zagovaraju taj isti narativ u javnosti.

Za razliku od propagatora narativa moćnih država, Srbija je morala da vidi računao činjenicama. Nikada nije sporila da je u Srebrenici počinjen užasan ratni zločin.