AKTUELNO

Ovo je potvrda i rezultat dobrih prijateljskih odnosa dva predsednika, rekao je za Novo jutro TV PINK, Đorđe Milićević, ministar bez portfelja.

Komentarišući posetu predsednika Kine Srbiji, Milićević je rekao da je nakon ove posete za ponos biti Srbin, jer je retko da jednu malu državu, malu po broju stanovnika i po površini, lider jedne velike države obiđe za osam godina dva puta.

- Tačno je da je ovo potvrda i rezultat ličnih i prijateljskih odnosa, međusobnog poštovanja i uvažavanja predsednika Kine Si Đinpinga i predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Tačno je da je ovo potvrda međunarodnog ugleda koji Srbija ima, kao i potvrda čeličnog prijateljstva – rekao je Milićević.

Dodaje da su to dve suverene zemlje koje se uvek zalažu da čuvaju mir i stabilnost i koje poštuju principe povelje UN.

Foto: TV Pink Printscreen

- Srbija je jedna od tri evropske destinacije koje će posetiti predsednik Kine – rekao je Milićević i podsetio da je predsednik Vučić u toku prošle godine bio u poseti Kini i da je razgovarao sa Sijem, kao i da je najavio da će se rezultati te njegove tadašnje posete videti tek kroz godinu ili deceniju nakon potpisivanja sporazuma.

Kako kaže, ti rezultati su vidljivi i danas. Dodaje da je Kina tradicionalni prijatelj Srbije, a bila je to i i pre 25 godina.

- Potpisana je zajednička izjava Sija i Vučića, što je najviši oblik saradnje. Sa strateških odnosa prešlo se na zajedništvo i to je važno za naša dva naroda i tiče se budućnosti obe zemlje – rekao je Vučić.

Foto: TV Pink Printscreen

Analitičar Ljubomir Đurić, rekao je da je Srbiji ukazana najveća čast, kao i da je Kina druga najveća sila na svetu u svakom pogledu.

- Nama je ukazana čast, i mogućnost da ostvarimo neke benefite za našu zemlju. Pored ekonomske saradnje Kina je stajala uvek uz nas, mi negujemo odlične odnose sa njima još od vremena komunizma – rekao je Đurić.

Kako kaže, ovo prijateljstvo ima veoma svetlu budućnost, kako dodaje, odnose dve zemlje su na najvišem nivou, i to ne samo dve države, već i na nekom ličnom planu.

Autor: