AKTUELNO

Naše čelično prijateljstvo neprekidno je jače čime je postavilo primer za saradnju između država i naroda, napisao je u svom autorsko tekstu predsednik Kine Si Điping povodom posete Srbiji na poziv predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Novinar "Politike" Marko Lakić reako je za Pink da je ovo sada Labudova pesma kada pogledate šta su nam sve pripremali i kakve rezolucije.

- Lepo je danas i ponosno biti Srbin. Ne dešava se svaki dan da dolazi u bilo koju zemlju predsednik možda druge najveće sile na ovoj planeti. Način na koji se obraća i ono što može da donese nama kao državi, kao narodu kako ekonomski tako i politički i u svkoam drugom formatu, to je kao što kažem Labudova pesma - kaže Lakić još jednom ponavljajući da je danas lepo i ponosno biti Srbin.

On je podsetio šta ova poseta za nas znači.

- Pod broj 1. biće potpisano oko 30 ugovora, dve godine se radilo na tome jer vi da bi potpisli ugovor treba dosta vremena da protekne dok se ne predvidi svaki aspekt toga. Predviđa se ukidanje carine na 10 hiljada srpskih proizvoda u Kini i oko 9 hiljada kineskih proizvoda u Srbiji - podseća Lakić.

On je rekao da ga je juče najviše ganulo pisanje hrvatskih medija koji nisu mogli da sakriju svoju muku koji su pisali da je Kina odlučila da uzme Srbiju i Mađarsku kao odskočnu dasku za prodor u Evropu.

- Ako su Kinezi kupili luku Pirej oni neće tamo da tu robu prepakuju u manje brodove pa da voze u Kopar ili Rijeku, oni hoće da natovare tu robu na vozove i da taj voz lepo krene iz Atine preko Soluna, Skoplja, Beograda, Budimpešte i gde već treba da završi.

On je rekao da je to vrlo interesantno zbog blizine Kosova i Metohije i da Kina neće da ulaže toliki novac i da dozvoli da sutra Albanci ili neki OVK-a da proba da ugozi taj protok robe.

- Ja verujem da će Kina možda probati da sa Amerikom napravi neki "dil" što milom to silom i da obezbedi Preševsku dolinu jel tu iza brda je Kosovo - kaže Lakić i dodaje da niko neće da ulaže milijarde ako nije siguran da će te milijarde da mu donesu novi benefit.

Lakić je rekao da je to strašno velika prilika za Srbiju i da će to doneti neke nove vetrove u ovaj region.