AKTUELNO

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić istakla je danas da za nju dolazak kineskog predsednika Si Đinpinga predstavlja čast i zadovoljstvo, kao i da je sinoćni doček bio impresivan, a da će ova poseta biti zamajac za novi talas saradnje na ekonomskom planu.

Brnabić je rekla da je na sinoćnem dočeku kineskog predsednika u Beogradu bilo primetno prisno prijateljstvo, međusobno uvažavanje i poštovanje te da se videlo da nam je u posetu došao, kako je rekla, prijatelj, a ne samo jedan od najvažnijih lidera sveta.

- To je veličina Kine, oni se prema drugim zemljama ne ponašaju kao prema zemljama drugog reda - rekla je predsednica Skupštine za Pink.

Poseta je još važnija nego ona iz 2016. godine, napomenula je Brnabić i dodala da u poslednjih deset godina, zahvaljujući Vučiću, imamo istorijski nivo saradnje sa Kinom.

- Zahvaljujući Kini, glas slobodarskih zemalja poput Srbije se čuje - rekla je predsednica Skupštine i dodaje da je Kina odigrala veliki deo u fazi ekonomskog rasta i razvoja Srbije.

Foto: TV Pink Printscreen

U toj oblasti najviše je istakla saradnju u upravljanju Železarom Smederevo i RTB Bor koji zajedno imaju ukupno 10.000 zaposlenih.

Ona je pojasnila da je članstvo u EU najbolje za Srbiju, ali je ukazala da bi taj potez pozitivno uticao i na porast kineskih investicija, kako se to vidi na primeru Mađarske.

- Od pet najvećih izvoznika iz Srbije, prva tri su kineske kompanije, četvrta i peta su nemačke kompanije. I onda neko kaže, pa to je bez veze. Pa šta je tu bez veze? Ova poseta Sija je tek zamajac za novi talas te saradnje - napomenula je Brnabić.

Podsetila je da Peking priznaje teritorijalni integritet Srbije.

- Dakle za Narodnu Republiku Kinu, u skladu sa međunarodnim pravom, Kosovo i Metohija je naravno sastavni deo Republike Srbije....da ništa drugo za Srbiju nisu uradili, pa treba da im postavljamo crveni tepih odavde do Kosova. Da ništa drugo nisu uradili. A sve ovo ostalo imamo - rekla je Brnabić.

Autor: