AKTUELNO

Predsednik Kine Si Đinping stigao je u Beograd, gde će da boravi u okviru zvanične dvodnevne posete Srbiji, 7. i 8. maja. Poseta kineskog predsednika izazvala je veliku pažnju medija kako domaćih tako i stranih.

To je zasigurno najveći politički događaj u Srbiji ove godine rekao je u Novom jutru član Glavnog odbora SPS-a Ibro Ibrahimović.

- Kina je naš drugi spoljnotrgovački partner i to je ono što je negde najvažnije iz mog nekog ugla - kaže Ibrahimović.

Kako je rekao u današnjim modernim vremenima politika prati ekonomiju tako da u sastavu kineske delegacije imamo imamo negde oko 400 delegata što govori da će privreda biti bazna priča i to je nešto na šta mi najviše treba da se oslonimo.

- Ovo vidim kao jednu perspektivu za ceo region. Jača Srbija, jači je i region zasigurno to su povezane priče i to je nešto što sve zajedno gura nas napred - navodi Ibrahimović.

Direktor "Borbe" Andrija Jorgić rekao je da je to velika poseta velika čast koju nam je ukazao predsednik Kine, i u političkom i u prijateljskom i u svakom drugom smislu to je jedna velika stvar.

Foto: TV Pink Printscreen

On je rekao da kada vidite naš komšiluk koliko je nervozan da onda znate da ste na pravom putu.

Jorgić je pomenuo Smederevo i Bor i kako oni sada izgledaju od kako je započeta saradnja sa Kinom.

- Tu nije bilo upitno da pre nego što su došli Kinezi bi išao katanac na ove firme, međutim samo je bilo šta da se izabere koja je boja. Dolaskom Kineza vidimo sve je krenulo u najboljem mogućem pravcu. Primer za to je Bor, gde su prvi put posle 30, 40 godina izgrađeni i neki stanovi, gde mladi žele da ostanu u svom gradu čak ima i nekih ljudi iz Beograda koji su otišli tamo da rade, dobre su zarade - rekao je Jorgić.

On je dodao da nas sa kinezima veže i kultura sećanja.

- Mi smo zajedno propatili i prošli onu NATO agresiju 1999. godine i mislim da je ovo obeležavanje ispred kineske ambasade koja je bombardovana i kolja je porušena tada gde su stradala tri kineska državljana, novinari jedne velike novinske agencije, onda je to naše prijateljstvo koje mi zovemo čeličnim još jače i čvršće i mislim da će poruke koje će biti poslate u ova dva dana biti fenomenalne i to nije dobro samo za nas za razvoj Srbije nego za kompletno okruženje - navodi Jorgić.