AKTUELNO

KOALICIJA Srbija protiv nasilja i dalje se nije odlučila da li će učestvovati na izborima koje je sama zahtevala. Iako je predsednica skupštine Ana Brnabić juče javno saopštila da je vlast prihvatila njihov predlog da svi lokalni izbori budu u isto vreme – 2. juna, opozicija svojim neodlučivanjem prolongira sednicu parlamenta, čije je održavanje najavljeno za subotu.

Naime, kako je Brnabićeva juče rekla, da bi se ispunio zahtev Srbije protiv nasilja, mora se izmeniti Zakon o lokalnim izborima, te da očekuje da svi poslanici sada zajedno stanu iza tih izmena, što podrazumeva da svojim potpisom podrže ovaj predlog kako bi se zakazala sednica. Do ovog trenutka, to nisu uradili.
Sami članovi koalicije Srbija protiv nasilja najavili su u medijima da će večeras u 19 časova doneti odluku o izlasku na izbore, što se uklapa sa rokom koji su poslali Ani Brnabić za izjašnjavanje o njenom ispunjavanju njihovog zahteva.

Opozicija još jednom prolongira procedure koje dovode do formalnog ispunjavanja sopstvenih zahteva, te se iz ove perspektive još uvek ne zna kada će se održati sednica Skupštine Srbije na kojoj će biti izmenjen Zakon o lokalnim izborima. Ukoliko večeras obaveste Anu Brnabić da podržavaju ono što su sami tražili, postoji mogućnost da parlament zaseda u nedelju.

Kako "Novosti" saznaju, članice koalicije Srbija protiv nasilja pisale su juče predsednici parlamenta i najavili da će odgovor dostaviti do petka, 19. aprila, u 20 časova. U tom slučaju sednica parlamenta najranije bi mogla da se održi u nedelju, s obzirom na to da prema Zakonu o Narodnoj skupštini, bilo koji predlog zakona mora da bude u skupštinskoj proceduri najmanje 24 sata pre održavanja sednice.