AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić završio je dvodnevnu posetu Francuskoj. Nakon ove posete postignut je dogovor o nabavci višenamenskih borbenih aviona Rafal i saradnja sa brojnim kompanijama.

Vlade Radulović, vojno-politički analitičar, govoreći o nabavci višenamenskih borbenih aviona Rafal iz Francuske rekao je za Pink da je u pitanju punokrvni višenamenski avion koji može da vrši dejstvo i po ciljevima u vazduhu raketama vazduh-vazduh po ciljevima na kopnu, na moru da obavlja izviđačke misije.

- Ima izuzetno jake optoelektronske sklopove u otm sistemu, dakle ne samo da posmatra situaciju i uočava ciljeve u vazduhu i dejstvu u vazduhu već i po ciljevima na zemlji čak i nekih malih ciljevima na zemlji koji se sporu kreću. Prikupljane svih tih podataka u jedan sistem i obrađivanje tih podataka i prosleđivanje dalje, a množe da se koristi kao avio tanker to je njegova specifičnost - naveo je Radulović.

Kada je brzina kretanja ovih aviona u pitanju, Radulović navodi da se obično može pročitati da je to 1,8 maha, međutim ono što je mnogo značajnije od te brzine samog leta jeste pitanje super krstarenja budući da Rafal poseduje te sposobnosti.

- Super krstarenje je kretanje nadzvučnom brzinom preko 1,4 maha bez dodatnog sagorevanja goriva. To nije avion pete generacije i nema stelt karakteristike, ali ipak ima smanjen radarski odraz i ima određene stelt karakteristike zahvaljujući kompozitnim materijalima koji su korišćeni, zahvalujući antiradarskim premazima i zahvaljući tom zlatnom premazu na kupoli aviona - naveo je Radulović.

Kako je rekao sam Rafal ima sposobnost nošenja krstarećih raketa, a moći ćemo da koristimo i naše rakete Vila 1 i Vila 2 i nećmo morati da kupujemo rakete iz inostranstva i da imamo bojazan da nam ih neće možda prodati.

Predrag Rajić, geopolitički analitičar, govoreći o rezultatima zvanične posete rekao je da je u velikoj meri obeležilo posetu kada je Vučić saopštio istinu i šta treba da učini tzv. Kosovo, a šta Srbija.

Foto: TV Pink Printscreen

- To nije nešto na šta su generalno komentatori u drugim državama, analitičari pa i novinari navikli zato što uglavnom imamo u međunarodnim odnosima one koji ne žele da se zameraju i gledaju svoj politički lični interes a ne interes sopstvene države i žele da izbegnu bilo kakvu vrstu konfrontacije i nečega što može biti nugodno - rekao je Rajić.

On je rekao da je predsednik Vučić zaista postupio hrabro.

- Mislim dase još jednom pokazalo jasno koliko ga predsednik Makron uvažava i da predsednik Vučić ima tu vrstu slobode da govori pred predsednikom Makronom, to je sve bilo pristojno, kulturno i odmereno ali i jasno. Bilo je dovoljno oštro da se zna šta su naše crvene linije i da Srbija nije subjekt sakojom može da se na bilo koji način igra ili da nas gleda na nekom pežorativnom nivou kao što je na žalost često bio slučaj do 2012. godine - navodi Rajić.

Autor: D. S.