AKTUELNO

Srdačni pozdravi u Jelisejskoj palati u Parizu, zagrljaj, potom razgovori o raznim pitanjima, a najveća razmioilaženja oko Kosova u poseti predsednika Srbije Aleksandra vučića Francuskoj i njenom predsedniku Emanuelu Makronu.

Pavle Staničić, advokat, rekao je za Pink da od momenta kada je cela Francuska primila predsednika države i srpsku delegaciju dobili smo smo jasan odgovor šta Francuzi misle o Aleksandru Vučiću i našoj državi.

On je rekao da ovo treba da je čast za Srbiju kao i nivo odnosa koji razvijamo sa Francuskom.

- Ne samo prijem, već svi prateći sastanci predsednika Vučića i cele srpske delegacije sa francuskim vrhom, naročito oni vezani za namensku industriju, pokazuju direktno šta francuska država misli o srpskoj državi i stanju u samoj srpskoj državi. Samim tim i priča o izborima pada u vodu i o bilo kakvom bojkotu, jer Francuska je jedna od najrazvijenijih demokratija. Da ona ima bilo kakvo loše mišljenje o tome kako se sprovode izbori u Srbiji i kakvi su izbori u Srbiji, siguran sam da ne bi na ovaj način primili predsednika države - rekao je Staničić.

Profesor dr Dejan Miletić, predsednik Centra za proučavanje globalizacije, rekao je da je sve bilo fantastično i da smo mi u ovom trenutku kada je pritisak na našu zemlju rastući mi dobili fantastičan prijem sa takvim odličnim odnosom prema Srbiji.

- Odnos prema predsedniku Srbije je i odnos prema našoj zemlji, ovde se predsednik Srbije i Francuske sreću već dvadeset puta i imao rezultate koji su bazirani i na saradnji u vojnoj industriji - rekao je Miletić.

- Sa jedne strane radi se o zaista nekim stvarima koje se samo najbližima i najbližim zemljama nude. Razmatra se o veštačkoj inteligenciji, o najsavremenijim avionima, o saradnji u vojnoj i raznim aspektima privredne saradnje i razvoja. Ovo je pobeda sama po sebi, ali mi tu ne stajemo mi gradimo i zato Makron priča o perspektivi Srbije u Evropskoj uniji i o podršci koju će Francuska dati u svakom slučaju - kaže Miletić.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako je rekao mnogi su se pitali šta to znači za Kosovo i Metohiju, ali predsednik Vučić je i na konferenciji za štampu rakao šta je naša pozicija, a to je da mi poštujemo stvari ali da sa druge strane nemamo partnere.

- U tom kontekstu i u tim odnosima naša država mora da brine o budućnosti našeg naroda na prostoru Kosova i Metohije i neotuđivosti naših granica. Mi nemamo dvostruki jezik i ne priča predsednik Vučić Makronu što ne kaže nama, jasna je i pozicija Francuske i Kvinte i pritisak koji vrše na nas. Makron nije odgovorio kada je Vučić naveo sve šta se dešava na Kosovu i Metohiji ali je čestitao predsedniku vučiću na iskrenosti i otvorenosti- kaže Miletić.

Autor: D. S.