AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa francuskim predsednikom Makronom, na čiji poziv boravi u zvaničnoj poseti Francuskoj. Nakon svečanog dočeka koji mu je priređen ispred Jelisejske palate, lider Srbije i lider Francuske su se obratili javnosti.

20.26 - Obraćanje predsednika Vučića

Predsednik Vučić je na samom početku obraćanja istakao da je uvek voleo da se osloni na Francusku i njenog lidera, a istakao je i da je Emanuel Makron uvek bio voljan da sasluša, čak i kada se sa mišljenjem nije slagao.

- Ponosan sam što sam večeras u Jelisejskoj palati i dugo sam se spremao i razmišljao šta da u pet minuta izgovorim na ovakvom mestu. Ovo čoveku ostaje večno u sećanju i razmišljao šta je najvažnije za moju zemlju, za narod kojem pripadam da izgovorim večeras pred vama, uvaženi gospodine predsedniče - poručio je Vučić Makronu na početku obraćanja.

Foto: Tanjug AP/Sarah Meyssonnier

Vučić je poručio da je Makron uvek želeo da sasluša i da čuje one koji nešto znače na Zapadnom Balkanu.

- Mi danas, ove godine, obeležavamo 185 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa. Francuska nam je oduvek bila najbliža u Evropi. Na Francusku smo najviše računali i u Prvom i u Drugom svetskom ratu. I danas, kada imamo problem, kada imamo muku neku, ja želim da vam kažem da sam i lično uvek mogao da se oslonim na vas, da vas pozovem i želim francuskom narodu da kažem da je redak lider u Evropi i svetu koji želi nekoga da sasluša. Posebno one koji su manji od njega. Predsednik Makron ima tu izuzetnu osobinu da je želeo da čuje mišljenje, makar mu se to mišljenje nije uvek dopadalo - poručio je predsednik Srbije.

- Ekonomski odnosi su neuporedivo bolji nego što su bili. Naš aerodrom je već danas, a biće jedan od najlepših evropskih aerodroma. U ovom trenutku zapošljavaju 11.125 radnika. Obavili smo važne razgovore, blizu smo realizacije strateški važnih stvari za Srbiju.

- Spremni smo da vam ponudimo da mi budemo domaćini 2031. godine frankofonskih igara za mlade ljude i verujem da će Srbija i Beograd biti najbolji organizatori tih frankofonskih igara - rekao je.

- Došao sam večeras da razgovaram o svim važnim pitanjima od geopolitičke situacije i kao što znate uvek sam bio otvoren, biću i večeras u našim razgovorima i neću o tome da govorim pred kamerama.

Foto: TV Pink Printscreen

O KiM

- Rekli ste poštovani gospodine predsedniče i dragi prijatelju, obe strane su ponešto učinile vezano za Beograd i Prištinu. Da niste pomenuli nikada ne bih o tome ni govorio - rekao je Vučić, pa nastavio:

- Naime jedna strana ne samo da nije ispunila ni jednu tačku, ni okvirnog, ni prvog, ni drugog Briselskog sporazuma, već je ta jedna strana napravila izbore sa izlaznošću 3,4 odsto. Zatim ste nam vi rekli, ja sam vas poslušao, kada ste mi rekli potpisujte peticiju, biće dovoljno da se raspišu ti izbori. Oni nam ni posle toga ne daju izbore. Sprovode ekspropriaciju na severu Kosova i Metohije, tu dovode svoje policajce i svoje vojnike, iako po tome nemaju nikakvo pravo po tom pitanju da ih dovode

"Pucali su na našu decu zato što su nosili badnjak"

- I dalje se ne vodi nikakva istraga protiv onih koji su pucali u našu decu samo zato što su nosili božićno drvo, dakle zato što su nosili badnjak. I dalje se ne vodi istraga zbog svih ranjavanja Srba, već svi pominju samo Banjsku. Pitanje dinara je pitanje sudbinskog opstanka srpskog naroda na Kosovu i Metohiji. A što se tiče Ohridskog sporazuma, već tri stvari je Srbija ispunila, iako nije morala ni jednu, jer da vas podsetim, poštovani gospodine predsedniče, bio je dogovor i svi smo razgovarali o tome da najpre mora da bude ispunjena Zajednica srpskih opština koja nije pomerena sa mrtve tačke. A Srbija je od ličnih karata do tablica, do takozvanih carinskih pečata, to je gde se traži naknada i tako dalje, akle sve je to u međuvremenu ispunila. Samo sam to želao da vam kažem i upravo zato ću imati želju da večeras razgovaram sa vama o Savetu Evrope - rekao je Vučić.

Foto: TV Pink Printscreen

"Uvek ste mogli da nas slušate i pružili podršku Srbiji"

- Želim da vam se zahvalim što ste uvek mogli da nas slušate. Da pružite veliku podršku Srbiji, ne samo na njenom evropskom putu, već i na tome što ste nas zaštitili kada to nije bilo lako, jer ja znam kako su neki jedva čekali da se obračunaju i da pronađu dovoljno razloga da se obračunaju sa Srbijom. Hvala vam što niste razmišljali kao oni, već ste imali dovoljno razuma da shvatite da svi zajedno moramo da sačuvamo mir na Zapadnom Balkanu - rekao je predsedniK Srbije i dodao:

Srbija uvek podržavala integritet BiH, ali i integritet RS u okviru BiH

- I u skladu sa tim i što se tiče regionalne situacije, Srbija uvek podržavala integritet BiH, ali i integritet Republike Srpske u okviru BiH u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom. I uvek ćemo to da činimo i na to možete uvek da računate kada je Srbija u pitanju. Što se svih drugih stvari tiče, ja verujem da ima mnogo još oblasti gde ćemo našu saradnju da produbimo - rekao je Vučić.

- Mi vama verujemo gospodine predsedniče i vi ste meni neke sitnice koje su za vas sitnice, za mene i za nas, za našu zemlju krupne stvari, obećali i u potpunosti ispunili. Vi ste čovek od reči, ja vam izuzetno verujem, izuzetno poštujemo, volimo Francusku. Hvala vam još jedanput na divnom gostoprimstvu, a ja ću dati sve od sebe da Srbija i u budućnosti drži svoju reč. Hvaa vam najlepše - zaključio je Vučić.

Foto: TV Pink Printscreen

20.17 - Obraćanje Emanuela Makrona

Emanuel Makron je na početku obraćanja istakao koliko je prijateljstvo između dveju zemalja važno za Francusku.

- Ovo pokazuje koliko je prijateljstvo naših dveju zemalja važno za Francusku. Vaša poseta Parizu dolazi u trenutku istine za Evropu, dok rat Rusije protiv Ukrajine ulazi u treću godinu. Evropska integracija Srbije je u našem zajedničkom interesu. Nije to nametnuti proces nego vaš suveren izbor da slobodno idete ka modelu da zajedno branimo našu suverenost - rekao je Makron.

Makron je pozdravio Vučićeve vrlo jasne izbore Vučića u geopolitičkom pogledu.

Rekao je da Srbija ne sme da sumnja da je njena budućnost u Evropskoj uniji.

- Evropska budućnost se gradi u trenucima koji su vrlo izazovni za ljudski rod, ne reba da posumnjate u nameru Evrope da vas primi pod svoje okrilje - rekao je Makron.

On je naveo i da neće zabraviti putovanje u Srbiju i istakao da je to nešto što bi želeo da ponovi.

Foto: Tanjug AP/Sarah Meyssonnier

- Ja nisam zaboravio svoje putovanje uz vas. Za mene je ta integracija u EU, to dolazi iz zajedničke prošlosti i zajedničkih vrednosti. Moramo ići zajedno napred i da ne propustimo ovaj istorijski trenutak.

Makron je istakao da "pitanje Kosova jeste obećanje i zalog za budućnost regiona" i da je to sve sadržano u sporazumu koji je zaključen pre godinu dana, a na koje su se obavezale obe strane.

- Francuska će se postarati da svaki korak tog sporazuma bude ispunjen - rekao je Makron.

Naveo je i da je važno da učesnici napada u Banjskoj budu uhapšeni.

- Neophodno je da odgovorni za napade u Banjskoj odgovaraju i da se takva drama ne ponavlja - rekao je Makron.

Foto: TV Pink Printscreen

- Želim i da Priština ispoštuje svoje obaveze koje je preuzela, kao i da izbori budu ispoštovani sa punim demokratskim legitemitetom, posebno u opštinama sa pretežno srpskim stanovništvom - rekao je predsednik Francuske i naglasio da ceni privrženost Srbije jedinstvu Bosne i Hercegovine.

- Svestan sam koliko su teški kompromisi - rekao je.

- Želim da izrazim koliko imam poverenja u vašu zemlju, ali i vas kao lidera. Održali ste svoje obećanje. Hvala što ste danas ovde u Parizu - rekao je Makron.

Foto: TV Pink Printscreen

20.00 - Makron dočekao Vučića uz najviše državne počasti

Ispred Jelisejske palate, predsedniku Srbije je priređen je svečani doček uz najviše državne počasti za srpskog predsednika nakon čega su se oba predsednika obratila javnosti!