AKTUELNO

Veljko Odalović, predsednik komisije Vlade Srbije za nestala lica, govoreći o primanju takozvanog Kosova u Savet Evrope kaže da Nemačka i Francuska na tome institiraju.

Odalović je rekao da se u obrazloženju pominje Ohridski dogovor i da oni isti koji nemaju pardona prema prethodnim, potpisanim dogovorima, sada insistiraju na nečemu o čemu se dogovaralo.

- Ako se čita taj dokument jasno piše šta su obaveze, ZSO je bila prioritet svih prioriteta. Prvo kršenje međunarodnog prava i kršenje Ujedinjenih nacija je bilo NATO bombardovanje Srbije - kazao je Odalović za Pink.

Odalović je istakao da je međunarodna zajednica uništila krovne institucije koje su trebale da budu garant nečega.

- Postoje pravila, oni krše svoja pravila, a šta da očekujemo dalje od njih - upitao je Odalović.

Foto: TV Pink Printscreen

Marko Lakić, novinar dnevnog lista Politika, govoreći o napadima Aljbina Kurtija koji traži uvođenje sankcija Srbiji kaže da mi moramo da se tome suprotstavimo.

- Ne znam koliko ćemo uspeti jer imamo ceo svet protiv sebe, ako izdvojimo Kinu i Rusiju - naveo je Lakić.

Kako je rekao, dokle god se mi borimo Kosovo je naše, kada bismo odustali, bilo bi njihovo.

Prof. dr Dragana Mitrović sa FPN-a govoreći o primanju takozvanog Kosova u Savet Evrope kaže da je to nastavak trenda rušenja međunarodnog pravnog poretka i institucija koje bi trebalo da ga štite.

Foto: TV Pink Printscreen

- Time se ove institucije kompromituju, jer praveći ovakve presedane malo toga ostaje na šta bi članice mogle da se oslone, one izdaju principe, ono zbog čega su nastale - kazala je Mitrović.

Dodala je da je pomenuto preglasavanje takođe presedan i da je loše ovakvo urušavanje institucija da bi se postigao određeni kratkoročni politički cilj.