AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić doputovao je u Pariz, u dvodnevnu zvaničnu posletu. Danas će s francuskim predsednikom Emanuelom Makronom razgovarati o strateškim pravcima unapređenja saradnje sa Francuskom.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se večeras s francuskim predsednikom Makronom, na čiji poziv boravi u zvaničnoj poseti Francuskoj.

Ispred Jelisejske palate, u 20 časova biće priređen svečani doček uz najviše državne počasti za srpskog predsednika.

Potom će uslediti svečana večera koju Makron priređuje za Aleksandra Vučića, a nakon toga će uslediti i razgovori u četiri oka.

Biće to njihov dvadeseti susret do sada, a predsednik Srbije kaže, možda i najvažniji u poslednje tri decenije za našu zemlju.

I Jelisejska palata je uoči ovog susreta najavila, a preneli su vodeći francuski mediji, da predsednik Makron želi da potvrdi posvećenost i privrženost evropskim integracijama Srbije, kao i daljem radu na normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, što je jedan od uslova za približavanje i članstvo u EU, na čemu insistiraju i Francuska i Nemačka.

Osim ovih političkih tema, Kosova, evrointegracija, regionalnih i međunarodnih pitanja, predsednik Vučić kaže da će se ukupno razgovarati o 14 tema, od odbrane, namenske industrije, nuklearne energije, do veštačke inteligencije, poljoprivrede, zdravstva, stočarstva, baterija za električne automobile i drugih tema.

Kada je reč o namenskoj industriji i odbrani, predsednik će o tome razgovarati i sa Emanuelom Makronom, ali i sa francuskim ministrom odbrane. Najavio je da će Srbija razgovarati, i da je zainteresovana, za kupovinu 12 borbenih aviona "rafal", o čemu će razgovarati takođe i sa rukovodstvom kompanije "Daso".

Takođe, kada je reč o nuklearnoj energiji, Srbija želi da sa francuskom uspostavi bližu saradnju, s obzirom na to da je Francuska vodeća zemlja kada je reč o nuklearnoj energetici u Evropi i svetu, 70 odsto struje dobija iz nuklearnih reaktora.

Tim povodom će ministar finansija Siniša Mali potpisati i memorandum o razumevanju sa francuskom elektroprivredom o energetskoj tranziciji u Srbiji.

Predsednik Vučić sastaće se i sa predsednikom francuskog Senata, gornjeg doma francuskog parlamenta, kao i sa vodećim francuskim privrednicima okupljenim u poslovnoj zajednici MEDEF. Veliko je interesovanje francuskih privrednika za ovaj susret sa srpskim predsednikom.

Francuska je jedan od vodećih investitora u našoj zemlji, ima 120 svojih kompanija i zapošljava više od 12.000 radnika u Srbiji, a godišnja razmena je negde oko dve milijarde evra.

Autor: