AKTUELNO

U Briselu su danas nastavljeni razgovori u okviru dijaloga Beograda i Prištine povodom odluke takozvane Centralne banke Kosova o zabrani upotrebe dinara na KiM.

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo Petar Petković je danas posle nove runde dijaloga s Kosovom u Briselu izjavio da nema dogovora zbog "nedostatka volje da se postigne balansirano i kompromisno rešenje", ali da predstoji još jedan sastanak.

Specijalni izaslanik EU za taj dijalog Miroslav Lajčak će za deset dana pozvati na još jedan razgovor "na temu dinara, plaćanja i svih prinadležnosti Srbije za srpski narod na Kosovu i Metohiji" - rekao je Petković.

Rekao je da je danas na sastanku ponovio plan i predlog o "kompromisnom i izbalansiranom rešenju" i da se založio za formiranje Zajednice srpskih opština na Kosovu.

"To je njihova obaveza i da su je ispunili, mnogi današnji problemi ne bi postojali. Nije postojala dovoljna volja sa prištinske strane", kazao je on. Na sastanku u Briselu uz posredovanje Lajčaka bio je i glavni pregovaračem Kosova Besnik Bisljimi.

Kada je reč o platnom prometu, dodao je da je srpska strana predložila kompromisno rešenje, ali da nije postojala dovoljna volja sa prištinske strane. On je najavio i da se očekuje novi sastanak.

"Završen je četvrti po redu sastanak na kom je bila tema ukidanje dinara. Iskoristili smo priliku da još jednom ukažemo na težak položaj srpskog naroda na KiM zbog nemogućnosti da naš narod prima plate i penzije. Još jednom smo se snažno založili da što hitnije dođe do formiranja ZSO, istakao sam da je prošlo 4.000 dana otkako je Priština stavila potpis. Kad je reč o predlogu rešenja kada govorimo o platnom prometu, mi smo još jednom ponovili naš stav, naš predlog koji podrazumeva kompromisno rešenje, nije postojala dovoljna volja sa prištinske stranke da tako kažem", rekao je Petković.

U Briselu je danas, u okviru nove runde dijaloga Beograda i Prištine, održan trojni sastanak direktora kancelarije za KiM Petra Petkovića, specijalnog izaslanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka i glavnog pregovarača Prištine Besnika Bisljimija.

Sastanak je počeo oko 10 časova, sastanku prisustvuje i delegacija Beograda sastavljena od eksperata. Prethodno održan je tet-a-tet sastanak Petkovića i Lajčaka.

Glavna tema današnje runde dijaloga Beograda i Prištine trebalo bi da bude uredba takozvane Centralne banke Kosova o zabrani upotrebe dinara na KiM. Ovo je četvrti put za nešto više od mesec dana da se u Briselu vode razgovori Beograda i Prištine, uz posredovanje EU, o zabrani upotrebe dinara na KiM.

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković rekao je posle sastanka 25. marta u Briselu da Priština nema političku volju da se dođe do rešenja za upotrebu dinara na KiM.

Autor: