AKTUELNO

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić odredila je pauzu u radu današnjeg Kolegijuma, na kojem učestvuju šefovi poslaničkih grupa u parlamentu, a o kojem se razgovara o primeni daljih preporuka Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR).

Nastavak Kolegijuma zakazan je za 15.30.

Sastanak u parlamentu je počeo oko 9.00 časova, a na dnevnom redu je samo jedna tačka dnevnog reda, a to su konsultacije o daljim preporukama ODIHR-a iz Konačnog izveštaja Misije za posmatranje izbora za narodne poslanike Narodne skupštine, održanih 17. decembra 2023. godine.

Ovo je prvi sastanak vlasti i opozicije na kojem razgovaraju o izbornim uslovima posle održanih izbora u decembru 2023. godine.

Na Kolegijum su došli predstavnici vladajuće koalicije Srpske napredne stranke, Socijalističke partije Srbije, SVM, Stranke pravde i pomirenja, PUPS-a, Jedinstvene Srbije, a takođe su se odazvali i predstavnici opozicije iz koalicije "Srbija protiv nasilja" i koalicije "Nada", kao i predstavnici poslaničkih grupa "Mi - glas iz naroda" i "Mi - glas iz naroda dr Branimir Nestorović".

Koalicija "Srbija protiv nasilja" i koalicija NADA (Novi DŠ i POKS), zajedno sa inicijativom "ProGlas” naveli su ranije da su usaglasili jedinstvenu platformu, sa zahtevima, sa kojom će opozicija nastupiti na Kolegijumu.