AKTUELNO

- Predsednik Srbije pokazao je i da je naša zemlja postala snažna u međunarodnoj zajednici, a sa druge strane, sačuvao je naše interese i poslao poruke mira - kaže gradski menadžer.

Gradski menadžer Goran Vesić izjavio je da, gde god da je predsednik Alekandar Vučić otišao, bez obzira da li je to region ili bilo koja evropska zemlja, on je širio poruke mira i saradnje i pokazao kako izgleda nova Srbija koja želi da sarađuje sa svima, ali koja drži do sebe.

Vesić je, komentarišući Vučićevu posetu Hrvatskoj, rekao da je predsednik pokazao dostojanstvo tamo gde je za Srbe situacija jako teška. Predsednik Srbije pokazao je i da je naša zemlja postala snažna u međunarodnoj zajednici, a sa druge strane, sačuvao je naše interese i poslao poruke mira.

Srbija je, ističe, faktor stabilnosti u regionu, što je pokazano bezbroj puta.

Pročitajte još: Grabar-Kitarović čestitala Vučiću: Saradnja Hrvatske i Srbije ima poseban značaj za celu jugoistočnu Evropu

- Postajemo i ekonomski lider, samo prošle godine smo privukli 2,4 milijarde evra stranih investicija što je više nego sve druge zemlje bivše Jugoslavije zajedno. To znači da se mi kao zemlja razvijamo, jer ljudi treba da znaju da, ako nemate snažnu ekonomiju ne možete da vodite ni dobru spoljnu politiku, niti da štitite svoje sunarodnike van svoje zemlje, jer iz ekonomske snage proističe i ekonomska snaga. Pored toga ne možete da vodite ni odgovornu socijalnu politiku - rekao je Vesić za Pink.

On se osvrnuo i na pisanje hrvatskih medija koji navode da je Vučić odbio da se izvini, navodeći da Vučić nema zašto to da uradi.

- Sve kuće Vučića su spaljene u prošlom ratu, a njegova porodica nije nikome ništa nažao učinila - rekao je Vesić i dodao da je pored toga "srpski predsednik okrenut budućnosti".

Vesić je istakao da je predsednik Vučić pokazao da Srbija i on lično gledaju u budućnost i da smo spremni da prošlost ostavimo po strani, ali da je ne zaboravimo, i da razvijamo budućnost i gledamo u budućnost jer od budućnosti se živi.

- Poruka predsednika Vučića u Hrvatskoj je bila 'hajde da uradimo nešto zajedno u budućnosti'. Nikad se nećemo složiti oko prošlosti i možda i ne moramo, ali možemo da radimo neke stvari koje su dobre i za Srbiju i za Hrvatsku - kazao je on.

Foto: Tanjug

Kako je dodao, Vučić je poslednjih godina uspeo da vrati Srbiju na značajno mesto u međunarodnoj zajednici.

- On je lider jedne male zemlje, a više puta se susreo sa najvišim kineskim, ruskim, nemačkim, američkim zvaničnicima i to je dobro za ovu zemlju, jer to privlači investitore i omogućava njen razvoj, a rezultati se vide - zaključio je Vesić.

Izgradićemo metro, SNS ispunjava obećanja

Metro nije samo beogradski već i nacionalni projekat, važan za čitavu Srbiju jer će podići građevinsku industriju čitave zemlje, izjavio je gradski menadžer. Metro je decenijski beogradski san, kao što je bilo spuštanje Beograda na reke, uređenje centra grada, pešačke, zone, uređenje Prokopa što je obećavano desetinama godina i nije bilo gradske vlasti koja to nije pokušavala da reši, rekao je Vesić i dodao da će izgradnja beogradskog metroa početi 2020. godine.Vesić je gostujući na TV Pink kazao da je razlika između naprednjaka i drugih što oni obećanja ispunjavaju. On je istakao da se to može videti na primeru Beograda na vodi kada su se pre četiri godine smejali Aleksandru Vučiću kada je govorio da će se izgraditi ovaj projekat. - Ne samo da smo uspeli da očistimo preko sto hektara najboljeg zemljišta na teritoriji grada već tamo niču zgrade. Uspeli smo da ostvarimo jedan od snova Beograđana koji postoji još od kneza Miloša, spuštanje Beograda na reke - rekao je Vesić. On je podsetio da će izgradnja beogradskog metroa početi 2020. godine, a prva linija krenuti krajem 2021. godine. - Do tada radimo studiju opravdanosti, za šta je rok devet meseci. Posle toga se radi studija izvodljivosti sa idejnim projektom i projektom za građevinsku dozvolu. Kada to bude završeno raspisaćemo tender, izabrati izvođača i početi da gradimo metro. To je realan plan - istakao je Vesić.Prva faza izgradnje metroa će, kaže koštati između 1,8 i 2,2 milijarde evra. - Nije moguće izgraditi metro bez saradnje Vlade Republike Srbije, predsednika Republike i Grada Beograda. Metro nije samo beogradski projekat, to je nacionalni projekat važan za čitavu Srbiju jer će podići građevinsku industriju čitave zemlje - istakao je Vesić.

Kako je rekao, svi koji pričaju da mogu da izgrade metro bez saradnje sa vladom naprosto "lažu građane".

- Dragan Đilas je bio na vlasti i ne da nije izgradio metro nego je više puta lažno obećavao da će ga izgraditi - naveo je on.

Foto: Tanjug

Podsetio je na izjavu Đilasa iz 2008. godine da će 2009. početi izgradnja metroa, pa 2011. najavio početak radova za 2012. godinu.

- To jasno pokazuje razliku između nas i njih, mi ostvarujemo snove jer smo realni i znamo šta je Beograđanima potrebno. To je ono iza čega SNS stoji, ono što možemo da obećamo i što je realno. Sve ostalo su samo prazna obećanja - kazao je Vesić.

Istakao je da je ovo veliki projekat i da se njegovi rezultati ne mogu videti brzo pa stoga i nema veze sa kampanjom za beogradske izbore dodavši da su priče oko linija metroa postale političke priče. On je naglasio da pitanje kuda će ići linija metroa nije posao za političare, odluku o tome donose stručnjaci.

- Tako je Đilas donosio odluke van struke pa je uzeo ponudu o rekonstrukciji Bulevara kralja Aleksandra koja je za 600 miliona dinara bila viša od najniže ponude. Metro nije politička odluka, političari su tu da saslušaju stručnjake i obezbede novac. Novac može da obezbedi samo naša vlada odnosno SNS - rekao je Vesić.

Kaže da je ova vlast dovela taj projekat do završne faze jer ga radim ozbiljno a ne marketinški kao Đilas, te da sarađuje sa Vladom Srbije i predsednikom Republike.

Pročitajte još: Đurić: Lista Aleksandra Vučića znači napredak i razvoj Beograda

#Aleksandar Vučić

#Emisija Svitanje

#Goran Vesić

#Hrvatska

#Poseta

'