AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da se uskoro očekuje završetak Železničke stanice Novi Beograd.

"Završava se i autobuska stanica, i metro ide ispred roka. Meni je stalo da što pre vidim prugu Aerodrom - Centar Beograda, znate kakva je to promena za grad. Pre svega što se radi danas, za 36 godina izgrađeno je nula metara pruge", rekao je Vučić prilikom obilaska radova na rekonstrukciji deonice pruge Pirot-Sukovo.

On je rekao i da Srbija postaje lider u regionu kada je reč o izgradnji brzih pruga i da već sada ne postoji nigde pruga kao što je Beograd - Novi Sad, a da se do Nove godine završava pruga Beograd - Subotica.

Kada budu izgrađene, rekao je, Srbija će imati preko 400 kilometara brzih pruga.

"Brzina od 120+ kilometara na čas za našu zemlju je ogroman pomak, a za nas je i teretni saobraćaj u budućnosti od ogromnog značaja, zato logističke centre koje smo radili sa Evropljanima moramo da radimo još više", rekao je Vučić.

Naveo je da će ekonomija Srbije da raste u regionu, kao i da je mali broj zemalja čija proizvodnja raste, budući da se njihove ekonomije, prema rečima Vučića, zasnivaju na turizmu i maloprodaji, a da se u Srbiji zasnivaju na proizvodnji i na industrijskom razvoju.

Foto: TV Pink Printscreen

"Zato je za nas infrastruktura i logistika od presudnog značaja, jer ćemo onda moći da razvijamo i turizam", rekao je on.

Naveo je da je sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom bio u Briselu gde su razgovarali u deonici pruge kroz Mađarsku i dodao je da mu je Orban obećao da će ubrzati sve što mogu.

"To je za nas strašno važna vest, posle toga do Beča očekujete da možete da dođete za 4 sata i nekoliko minuta, onda vam se više isplati da idete vozom umesto avionom", rekao je Vučić.

Kada je reč o drumskom saobraćaju, uskoro se očekuje jedinstvena naplata putarina sa Crnom Gorom i Hrvatskom, a ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić najavio je da će to biti 15. aprila sa Crnom Gorom, 15. maja sa Hrvatskom i 1. juna sa Grčkom.