AKTUELNO

Kada univerzitetski profesori javno pozivaju studente da glasaju na studentskim izborima za nekoga, to se prema njihovom mišljenju, ne računa.

Biljana Đorđević, kopredsednica Zeleno-levog fronta i članica "Ne davimo Beograd", kao i narodna poslanica, pozvala je studente da glasaju na studentskim izborima.

Kada opozicija poziva studente da glasaju na studentskim izborima, to, prema njihovom mišljenju, nije mešanje politike među studente, zašta non-stop optužuju aktuelnu vlast.

Kada univerzitetski profesori javno pozivaju studente da glasaju na studentskim izborima za nekoga, to se prema njihovom mišljenju, ne računa. Jer, to je demokratski legitimno delovanje puno autonomije odlučivanja među studentima.

I što je najgore, oni to sve rade, iako tvrde da neće politiku na fakultetima.

Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Ana Brnabić, oštro je nedavno reagovala na izlaganje Biljane Đorđević, poslanice iz Đilasove koalicije Srbija protiv nasilja.

Brnabić je istakla značaj saradnje sa ODIHR-om tokom proteklih 25 godina i naglasila implementaciju preporuka u cilju unapređenja izbornog okvira i stanja demokratije u Srbiji.

Ana Brnabić je istakla dugogodišnju saradnju sa ODIHR-om, naglasivši da je ova organizacija posmatrala različite izbore u Srbiji još od 1997. godine. Takođe, istakla je značaj implementacije preporuka, ističući da je od 2019. godine implementirano čak 54 preporuke, dok je u ovogodišnjem izveštaju zabeležen manji broj preporuka nego u prethodnom izveštaju. Ovim je naglašena posvećenost vlasti unapređenju izbornog procesa i poštovanju preporuka ODIHR-a.

U svojoj reakciji, Ana Brnabić je uputila kritike na račun Đorđevićeve i okupljenih poslanika, ističući da oni nisu implementirali nijednu preporuku ODIHR-a tokom 12 godina vlasti. Takođe, Brnabić je pročitala preporuke iz finalnih izveštaja za druge zemlje poput Poljske i Nemačke, postavljajući pitanje da li bi iste reči uputila i jednoj Nemačkoj. Ovim je istaknuta važnost sagledavanja šire slike i upoređivanja sa praksom drugih zemalja pre donošenja kritičkih stavova.