AKTUELNO

Predsednik Srbije i vicekancelar Nemačke su se posle sastanka obratili medijima.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa vicekancelarom Nemačke i ministrom spoljnih poslova Savezne Republike Nemačke Zigmarom Garijelom u Vili Mir.

Foto: Tanjug

Foto: Tanjug

Vučić je, obraćajući se medijima, rekao da je Gabrijel verovatno čovek koji najbolje razume prilike u regionu.

- Često je u našoj zemlji i sa njim imamo otvorene i iskrene razgovore. Nemačka koju predstavlja je naš pouzdan partner, iako ima težak i čvrst stav po nas - rekao je Vučić.

Tema razgovora bila je, kako kaže, ekonomska saradnja i zaključeno je da je u 2017. godini trgovinska razmena dve zemlje iznosila 4,4 milijarde evra, što Nemačku čini najbližim partnerom.

- Za 50 mesta smo podigli mesto na Duing biznis listi, drugu godinu za redom imamo suficit u budžetu, javni dug je 57,6 posto i značajno je smanjen u odnosu na pre dve godine - rekao je predsednik Srbije.

On je dodao da priželjkuje sve bliže odnose sa Nemačkom i zahvalan je na podršci na putu ka EU.

Foto: TV Pink

- Razgovarali smo o našim obavezama, a najvažniji su: rešavanje problema u regionu, Kosovo i poglavlje 23 i 24. Nemamo strah po pitanju poglavlja i dosad smo sve činili za očuvanje regionalnog mira, ali je rešenje problema sa Prištinom veliki zadatak za nas - kaže predsednik.

On se zahvalio Gabrijelu na brizi za region, čime je pokazano i koliko je Nemačka važna za Balkan i svaku njegovu državu.

- Gabrijel je jedan od onih koji poznaje region, Srbiju i koji je spreman da sasluša i srpsku stranu, što nije čest slučaj - zaključio je predsednik.

Gabrijel je, na početku izlaganja, istakao da u Nemčkoj postoji velika empatija prema Srbiji, pre svega jer je mnogo Srba koji žive u Nemačkoj, što dve države povezuje na poseban način.

- Na put Srbije gledamo pažljivo i radujemo se njenom uspešnom razvoju. Međutim, Srbija ne može sama stabilizovati region, ali je njeno učešće od izuzetnog značaja - kaže Gabrijel.

Foto: TV Pink

On je dodao da Srbija spada u Evropu.

- Srbija ima ključnu ulogu na Zapadnom Balkanu. Evropi je važno da se ispune standardi, a Nemačka će Srbiju podržati u svakom mogućem smislu. Mislim da ne sme da se čeka do 2025. već treba sada da pokažemo da se isplati krenuti ka Evropi. Zato i imamo inicijativu za Zapadni Balkan. Treba da uložimo u infrastrukturu, obrazovanje, da pokažemo običnim ljudima da je Evropa isplativa - rekao je Gabrijel.

Vučić je, odgovarajući na pitanja novinara, rekao da nakon posete Hrvatskoj Srbiji ostaje da radi na pravima hrvatske manjine.

- Uradićemo ono što smo rekli, a onda je na Hrvatskoj i EU da urade isto za srpski narod - kaže Vučić.

#Aleksandar Vučić

#Hajnc Kristijan Štrahe

#Sastanak

'