AKTUELNO

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija uz žestoko protivljenje Rusije, odbio je raspravu o 25 godina od početka NATO bombardovanja SRJ, pošto za dnevni red nije glasao dovoljan broj ambasadora država članica.

Za predlog rasprave, koji je predložila Rusija, glasale su tri članice Saveta bezbednosti, dok je preostalih 12 bilo uzdržano.

Glasanju je prethodila duga rasprava između ambasadora Rusije i Francuske, Nebezje i Nikolasa de Rivijea koji su izneli oprečne stavove o potrebi da se o bombardovanju NATO 1999. godine raspravlja pred ovim telom.

"Rusija je ovo predložila bez konsultacija sa Srbijom koja je stavljena pred svršen čin. Rekao sam srpskim diplomatama da ovakva sednica neće biti održana... Pozivam predstavnika Ruske federacije da, recimo sutra, održi ovakvu raspravu u aria formatu", rekao je francuski ambasador.

Ruski ambasador je rekao da je jasno da se izvestan broj članica protivi ovakvoj raspravi je "agresija NATO pokrenuta pod lažnim pretekstom", zbog čega ovo pitanje "nije vezano za istoriju već i za stvari koje se na Kosovu dešavaju i sada".

Rusija je još početkom marta predložila održavanje sednice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija posvećeno 25. godišnjici NATO bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije, a Japan kao predsedavajući Saveta bezbednosti podržao tu inicijativu i zakazao sednicu.