AKTUELNO

Juče se navršilo 25 godina od početka NATO agresije na Srbiju, odnosno tadašnju SRJ. Procenjeno je da je poginulo oko 2.500 civila, među njima 89 dece, a ranjeno oko 6.000 osoba. Srušeni su mostovi, uništena infrastruktura, bombardovane škole i zdravstvene ustanove. Predsednik Srbije Aleksandrav Vučić je juče još jednom potvrdio da Srbija nikada neće zaboraviti žrtve i ući u NATO!

Stevica Deđanski, analitičar, osvrnuo se na žrtve koje je Srbija tada pretrpela, ali i na sramno pisanje o ovom događaju od strane tajkunskih medija.

Kada su nas napali, gađali su civilne ciljeve. Juče smo slušali fantastičan govor generala Lazarevića o tome šta se i kako dešavalo, a koga su tajkunski mediji nazvali ratnim zločincem. Postoji većinska Srbija koja je normalna i koja pamti svoje žrtve, a imamo i one koji su 2000. godine to nazivali kampanjom ili intervencijom. Juče sam pratio neke tajkunske medije kako izveštavaju o ovome, oni izvrću stvarnost kako bi ispalo da smo mi krivi što su nas bombardovali - rekao je Deđanski i dodao:
Svi znaju sve, ali postoje mantre. Prosto ne mogu da verujem kako su i gde su rođeni, njima su krivi oni koji su stradali. Što ova Aida Ćorović ne ode u Novi Pazar i ne kaže nešto protiv njih, što ne ode u Hrvatsku? Imamo članove opozicije koje je sramota što su u Srbiji. Za 12 godina njihove vlasti nije radio Narodni muzej, nisu bili bioskopi, ali su išli u Dubrovnik i Split. Predsednik Demokratske stranke u to vreme Pajtić, pet godina zaredom ga uhvate kako je na moru slavi "Oluju", ajde da se jednom prešao pa otišao na more u to vreme, ali čovek pet godina zaredom ide. Baš ih briga za Srbiju i za patnju njenog naroda - rekao je Deđanski.

Foto: TV Pink Printscreen

Đorđe Todorov, iz Centra za društvenu stabilnost, je podsetio da su mnoge zemlje odlučile da zažmure na ovaj zloči.

To je bio neki dokaz zašto NATO postoji i na svoju 50-godišnjicu je trebalo nekoga bombardovati. Videli smo i tu nečasnu ulogu Finske, Nemačke i svih koji su učestvovali u tome, znajući da tako daju NATO -u odrešene ruke da zaspu Srbiju bombama. Pripadnici naših bezbednosnih snaga koji su se odazvali pozivu da brane svoju zemlju, nikako ne mogu biti ratni zločinci. Sinoć smo imali priliku da pogledamo i film o toj obmani u Račku koji je poslužio da se to desi - rekao je Todorov, pa se osvrnuo na izjavu Dinka Gruhonjića da je Srbija svinjac, a Beograd šovinistička kasaba.
Ne znam samo zašto kada odu u Hrvatsku im nekada ne spomenu "Oluju" i ostala etnička čišćenja, Jasenovac. Uvek kažu kako su divno ugošćeni, pa nije ni čudo, dobro pa ih ne dočekaju sada sa ružama kada tako zapljunu Beograd i Srbiju - zaključio je Todorov.