AKTUELNO

Aleksandar Vulin odao je poštu svim žrtvama agresije NATO pakta i položio venac kod spomenika "Večna vatra" povodom navršavanja 25 godine od početka NATO bombardovanja na SR Jugoslaviju i Srbiju.

Obraćajući se okupljenima, Aleksandar Vulin je kazao da je ponosan na Srbiju koja pripada strani istine i slobode, te da Srbija neće zaboraviti i oprostiti zločin NATO pakta.

Foto: Privatna arhiva

"Za male, za slobodne, pravde nema, zato danas mi govorimo, zato što su svi ostali ućutali.
Zato što su ćutale i pre 25 godina, ali i danas, Ujedinjene nacije, Evropska unija, sve organizacije za zaštitu ljudskih prava. Zato što su oni ćutali, zato što još uvek ćute, mi danas govorimo, a govorimo istinu. Nismo mi romantično ubeđeni u to da je istina sama po sebi dovoljna, već smo izabrali da budemo na strani istine, pa čak i ako nije dovoljna i ne bismo je menjali za svu silu koja određuje današnji život", kazao je Aleksandar Vulin obraćajući se prisutnima ispred spomenika "Večna vatra".

Video: Privatna arhiva

Aleksandar Vulin je naglasio da su pre 25 godina pokušali da ubiju Srbiju, ali da su ubili međunarodno pravo.

"Pokušali su pre 25 godina da ubiju Srbiju, ubili su međunarodno pravo. Srbija je preživela, ali međunarodno pravo nije. I zato danas, u svetu u kome živimo i dalje je sila jedino objašnjenje i pravo samo po sebi. Bili smo sami pre 25 godina i sad stojimo uspravno i sad stojimo među slobodnim. Možda će neko naći snage da oprosti NATO paktu i onima koji su vodili bombardovanje Srbije, ali ja ne vidim zašto bismo im praštali. Ne vidim kajanje koje je uslov svakog praštanja. Od nas i tada i sada traže nezamislivo. Traže da priznamo Kosovo, traže da napustimo Republiku Srpsku, traže da uvedemo sankcije Rusiji, a samo ne traže oproštaj za našu ubijenu decu, samo ne traže oprost za zločin koji su počinili. Jedino što bismo mogli da im damo jeste prezir, ali ne i zaborav. I ono što traže i što su pod silom tražili 78 dana nisu dobili, pa neće ni sada. Na nama je da budemo slobodni kakvi su bili i oni pre nas, ne bili nas pamtila i slobodna pokoljenja koja će doći za nama. Ubijenima u NATO agresiji, večni pokoj i večna slava, a našoj Srbiji nada u život, jer mi smo pobedili, mi smo preživeli", poručio je Aleksandar Vulin koji je dobio gromoglasan aplauz.

Foto: Privatna arhiva

Pre obraćanja, Aleksandar Vulin je zamolio da se minutom ćutanja oda pošta ubijenima u terorističkom napadu u Moskvi.

Vence su pored Aleksandra Vulina i delegacije Pokreta socijalista, položili i ambasadori Ruske Federacije i Kube.
Skup sećanja na ubijene u NATO paktu organizovali su Beogradski forum za svet ravnopravnih, Klub generala i admirala Srbije, Organizacija veterana ( SUBNOR Srbije) i Fond dijaspora za maticu.