AKTUELNO

Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Ana Brnabić govorila je danas na 148. zasedanju Interparlamentarne unije u Ženevi.

Ana Brnabić predstavljala je Srbiju na forumu sa dugom tradicijom i značajnom ulogom u parlamentarnom dijalogu.

"Budući da danas obeležavamo i 25 godina od NATO bombardovanja, važno mi je bilo da istaknem da upravo ta agresija predstavlja oštar primer direktnog kršenja osnovnih principa i pravila međunarodnog prava, uključujući Povelju Ujedinjenih nacija i sve druge imperativne norme koje zabranjuju upotrebu sile. Ovo pitanje, ne samo da je duboko uticalo na naciju, već je i testiralo samu strukturu međunarodnog prava i temeljne principe koji upravljaju našim kolektivnim suživotom", navela je Ana Brnabić na Instagramu.

Brnabić je podsetila da je protivpravna agresija NATO na SRJ rezultirala naknadnim jednostranim proglašenjem nezavisnosti tzv. Kosova 2008.

Navela je i da Srbi na Kosmetu danas žive u teškim uslovima, kao i da je tokom protekle godine 13 odsto srpske populacije bilo prinuđeno da se iseli sa tih prostora.

"Ovaj čin agresije na jednu suverenu zemlju koja nije kročila nogom na teritoriju druge zemlje, priznat čak i od NATO i njegovih članica kao nezakonit po međunarodnom pravu, ali paradoksalno smatran legitimnim, bio je jedan od najkritičnijih trenutaka u novijoj istoriji gde su se otvoreno kršile utvrđene norme međunarodnog prava", rekla je Brnabić.

Ukazala je da je samovoljna upotreba oružane sile, bez izričitog odobrenja Saveta bezbednosti UN, osim pod strogo definisanim uslovima samoodbrane, što nije bio slučaj, nedvosmisleno zabranjena.

Brnabić je rekla i da su akcije koje je NATO preduzeo protiv Savezne Republike Jugoslavije stvorile opasan presedan koji i dalje ugrožava poredak koji je uspostavljen Poveljom UN.

"Na prelazu vekova, protivpravna agresija Natoa koja je nanela ogromnu patnju i razaranja moje zemlje, rezultirala je naknadnim jednostranim proglašenjem nezavisnosti Prištine 2008. predstavljajući tako dalje kršenje međunarodnih normi, Povelje UN i Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN. Važno je naglasiti da ovi događaji predstavljaju otvaranje Pandorine kutije, oslobađajući dalekosežne posledice koje su se osećale daleko izvan naših granica u godinama i decenijama koje će uslediti", dodala je Brnabić.

Na početku obraćanja poručila je da joj je velika čast što može prvi put da se obrati na jednom forumu sa tako dugom tradicijom i značajnom ulogom, podsećajući da je donedavno bila premijer Srbije u tri mandata, te da namerava da veštine i iskustvo iskoristi za jačanje i unapređenje parlamentarne demokratije širom sveta.

"Čvrsto verujem da su jednakost između naših zemalja, međusobno poštovanje i uvažavanje i slobodna razmena mišljenja apsolutni temelj međunarodnih odnosa. Mir... Čini se da mir u svetu nikada, u proteklih 80 godina, nije bio krhkiji nego danas. Zato treba da zapamtimo – mir zavisi od poštovanja međunarodnog prava. U nedostatku tog poštovanja, oni sa većom vojnom moći, ili oni koji imaju manje da izgube prevladavaju, vodeći svet u stalne ratove, gubitak života, i nestabilnost. Manje-više, nešto čemu danas sve češće prisustvujemo", ukazala je Brnabić na skupu na temu "Parlamentarna demokratija: izgradnja mostova za mir i razumevanje".

Autor: