AKTUELNO

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić odgovorila je danas Violi fon Kramon na optužbe da "Srbija blefira da će izaći iz Saveta Evrope".

"Pa, o blefiranju i laganju treba da znate ponešto – niste samo blefirali, već ste i potpuno lagali o formiranju Zajednice srpskih opština, koja je okosnica Briselskog sporazuma.

Za manje od mesec dana, 19. aprila, obeležićemo JEDANAEST (11!) godina od potpisivanja Briselskog sporazuma. Na tom sporazumu je potpis visokog predstavnika EU – pa, gde je Zajednica srpskih opština?

Ovo ne dovodi u pitanje kredibilitet Prištine (u to nikada nismo verovali), ovo ozbiljno podriva kredibilitet EU.

Konačno - koje su činjenice protiv članstva Kosova* u Savetu Evrope? Lako je. Najvažnija je činjenica da je Kosovo i Metohija, u skladu sa međunarodnim pravom, Poveljom UN i Rezolucijom 1244 SB UN Autonomna Pokrajina Republike Srbije, a ne "evropska država". Pored toga, činjenica da su naši evropski (i drugi) partneri u više navrata, javno i inače, sasvim eksplicitno istakli da je formiranje Zajednice srpskih opština apsolutni preduslov za bilo kakvu dalju diskusiju o ovom ili bilo kom drugom sličnom pitanju. DA LI SU NAŠI EVROPSKI PARTNERI (I DRUGI) LAGALI?!?

Što se Srbije tiče, draga Viola von Kramon, i gospodine Martens, - ne blefiramo. Ako Savet Evrope prekrši svoj Statut i svoje vrednosti – zaista nema nikakve potrebe biti deo tog licemerja i šarade", napisala je Brnabićeva na mreži "X".

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je sinoć da će mnogima biti veoma neprijatno kada se čuje kako su lagali Srbiju po pitanju Saveta Evrope.

- A vi radite kako hoćete, možda vam se više sviđa da imate Prištinu u Savetu Evrope nego Srbiju. Ionako je to organizacija koja maltene ni o čemu ne odlučuje. Jedna od opcija je da izađemo. Rusiju su izbacili, i ovo bi de fakto bilo izbacivanje Srbije. Uvek smo imali slobodarski stav, od kada sam predsednik Vlade i predsednik Srbije - rekao je sinoć predsednik.

Autor: