AKTUELNO

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović sastao se sa ruskim ministrom ekonomije Maksimom Oreškinom i poručio da je njegova poseta potvrda nastavka i unapređenja prijateljske saradnje između Republike Srbije i Ruske Federacije.

Popović se zahvalio na principijelnom stavu Rusije u zaštiti teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije po pitanju Kosova.

Ministar je istakao da je digitalizacija jedan od strateških ciljeva Vlade Srbije i da se Srbija u velikoj meri oslanja na iskustva Rusije u razvoju inovacija i digitalne ekonomije. On je izrazio nadu da će saradnja Srbije i Rusije na ovom polju u budućnosti biti još snažnija.

Foto: Vlada Srbije

- Želimo najbolju saradnju sa našim partnerima iz Rusije, ali i iz Evropske unije, u razvoju naše inovacione infrastrukture. Nedavno sam bio u poseti tehnološkom parku i univerzitetu Skolkovo u Moskvi. To je primer na koji način i mi u Srbiji želimo da obrazujemo naše mlade inženjere i od njih pravimo uspešne mlade preduzetnike - rekao je Popović

Kako je objasnio, Srbija želi da gradi ekonomiju zasnovanu na znanju, u čemu inovacije i IT sektor imaju ključnu ulogu.

Foto: Vlada Srbije

- Srbija ima talentovane mlade inženjere i naučnike. Želimo da im pomognemo da razviju svoje inovacione startap kompanije i ponude svoje proizvode na domaćem i međunarodnom tržištu. Rusiju vidimo kao partnera i kao važno tržište u tom poslu. Takođe, želimo da privučemo što više ruskih visokotehnoloških kompanija u Srbiju i spremni smo da im obezbedimo najbolje moguće uslove da ovde započnu svoje poslovanje - rekao je Popović.

Popović i Oreškin posebno su istakli značaj saradnje dve zemlje u razvoju „pametnih gradova“ i tom prilikom najavili da će intenzivirati saradnju na ovom polju u budućnosti.

#Ekonomija

#Rusija

#saradnja

'