AKTUELNO

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ukazao je danas na kamenovanje najmanje pet srpskih kuća u mestu Kistanje u Severnoj Dalmaciji i ocenio da je očigledno u pitanju zločin iz mržnje odnosno pokušaj zastrašivanja Srba u Kistanjama i šire.

"Tragična je činjenica da policija nije uhapsila počinioce tog vandalskog čina iako postoji pretpostavka da se zna njihov identitet", naveo je Linta koji je pozvao Ministarstvo spoljnih poslova Srbije da od Hrvatske traži da nadležni organi hitno privedu počinioce pravdi i da budu kažnjeni u skladu sa zakonom, kao i da zaštiti bezbednost Srba u Kistanju i njihovu imovinu.

Precizirao je da su kuće kamenovane u sredu i četvrtak uveče - Petra Martića, Milice Martić, Dušana Karanovića, Rajka Novakovića i jedna u zaseoku Mažibrade.

"Prema dostupnim informacijama navedeni vandalski čin počinila je grupa od pet-šest ljudi. U petak naveče napadnuta je još jedna srpska kuća odnosno nepoznata osoba udarala je nogama u vrata", dodaje Linta u saopštenju uz ocenu da je očigledno u pitanju zločin iz mržnje odnosno pokušaj zastrašivanja Srba u Kistanjama i šire s ciljem da se primoraju na iseljavanje sa svojih vjekovnih ognjišta.

LInta je naveo da je pored toga, policija ignorisala pozive pojedinih Srba, čije su kuće kamenovane, sa molbom da odgovorno reaguje.