AKTUELNO

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da se 2004. godine odigralo jedno od najvećih etničkih čišćenja od Drugog svetskog rata, u samom srcu Evrope.

- Ovaj datum će uvek ostavljati gorčinu u našem srcu i duši. Te 2004. godine, odigralo se jedno od najvećih etničkih čišćenja od Drugog svetskog rata, u samom srcu Evrope. Hiljade i hiljade ljudi srpske nacionalnosti proterano je sa svojih ognjišta, a uništeni su manastiri i istorijski spomenici nemerljive vrednosti, od kojih su mnogi bili pod zaštitom Uneska, napisala je Brnabić na društvenoj mereži Instagram.

Kako je navela, pored tog brutalnog fizičkog nasilja, ovoakvo ciljanje kulture, identiteta i istorije radi zatiranja svakog traga jednog naroda, to je jedna od najokrutnijih vrsta nasilja za koje znamo.

- Dok je za Srbe na Kosovu i Metohiji svaki dan preživljavanje, svake godine posebno na ovaj dan emocije i gorčina koju osećamo su još intenzivniji, jer ovaj datum u istoriji zaista oslikava dubinu stradanja naših srodnika. Zato nikada ne smemo dozvoliti da sećanje na ovaj datum izbledi. Moramo da se sećamo i obeležavamo ono što je izgubljeno – ako ne, onda pogrom koji je izvršen nad nama postaje uspešan... A današnja Srbija, na čelu sa Aleksandrom Vučićem, odlučna je da to nikada ne dozvoli, niti da dozvoli da se još jedan ovakav događaj ikada ponovi, navela je Brnabićeva.

Autor: