AKTUELNO

U specijalnoj emisiji na Televiziji Pink politički analitičari analizirali su efekte poseti predsednika Srbije Aleksandra Vučića Hrvatskoj, ocenivši da je naša zemlja postigla veliki diplomatski uspeh uprkos pritiscima i uvredama.

Nekadašnji pripadnik Kontaobaveštajne službe Ljuban Karan je govoreći o poseti predsednika Hrvatskoj, ocenio da je problem do stranke koja je na vlasti - jer HDZ nije kompaktan i to od samog osnivanja.

- U svoje redove su prihvatili one koji su bili spremi na ekstrenme stvari, pa u istoriji nastupanja i na terorističke, tako da dobacivanje predsedniku Vučiću, nije čudno – istakao je Karan.

Foto: Printscreen

Direktor „Srpskog telegrafa“ Saša Milovanović veruje da je Vučić dao adekvatan odgovor Andreju Plenkoviću na pitanje o ratnim odštetama.

- Verovatno je dobio odgovor koji ga je zbunio, sudeći po njegovom ponašanju kada je ispratio Vučića. Bio je potpuno izgubljen i nije znao kako da reaguje – ukazao je Milovanović.

On je ukazao da je primećena velika količina primitivizma kod Hrvartskoh struktura, što nisu evropske vrednosti, za koje se oni zalažu dok nas smatraju nekakvim Balkancima.

Dejan Miletić iz Centra za proučavanje globalizacije je istakao veliki diplomatski uspeh Srbije, uprkos pritiscima i uvredma.

Foto: Printscreen

- Srbija je održala lekciju iz dobrosusedskih odnosa, da se deluje konstruktivno i da se olakša život običnim ljudima. Sada sam sigurana da su hetli da mi pogrešimo i odustanemo . Vučić je otišao i uspešno branio prava Srba – istakao je Miletić. N

Novinar politike Aleksandar Apostolovski akcenat stavlja na susret Vučića sa predstavnicima Katoličke crkve imajući u vidu najavljenu kanonizaijzu Stepinca, ali i njihov uticaj na politiku desničarskih stranaka i HDZ.

- Rukovanje Vučića i Bozanića može biti ključ otopljavanja odnosa Beograda i Zagreba – ocenio je Apostolovski.

Marketinški stručnjak Zoran Krsrtić je zaključio da je sastanak Vučića i Kolinde Grabar Kitarović odlično prošao, prema tonovima u obraćanju nakon razgovora.

- Njihove ocene su pozitivne i ohrabrujuće. Svaki pomak u odnosima Srba i Hrvata je velik kao kuća. Vučić je uspeo dve stvari da postigne – da pokaže želju da se stvari reše, ali i da zastupa i brani interese Srbije bez ikakvih uvreda - istakao je Krstić.

Sociolog Vladimir Vuletić je istakao da posato političara i jeste da omoguće da privredna saradnja bude uspešnija.

- Ovo je dobar signal privrednicima. Važno je naglasiti da su srpska i hrvatska privreda kompatibilne i to treba ih iskoristiti. Političke tenizije ne bi smele da ugroze privrednu saradnju – istakao je Vuletić.

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković je istakao da su se tokom posete Vučića videli duboko ukrenjeni stereotipi o Srbima.

- Sa druge strane sastanak u PKS pokazuje da ako se fokusiramo na privrednu saradnju postoji mogućnost da se razvijaju odnosa, pod uslovom da se stvari iz prošlosti i političke tenzije koje postoje stave u prvi plan – istakao je Vuk Stanković.

Glavni i odgovorni urednik Milorad Vučelić ukazao je da je u mnogim srpskim domovima postoji zatajnost, aptija i strah, te da je stoga poseta veoma važna za Srbe koji žive u Hrvatskoj.

- Kada je reč o robnoj razmeni, njihova roba i proizvodi su favorizovani u Srbiji. Nemoguće je postići reciprocitet na tom planu - smatra Vučelić i dodaje da je ključni sastanak sa Božanićem.

#Aleksandar Vučić

'