AKTUELNO

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević prisustvovao je danas, u kasarni „Vojvoda Živojin Mišić“ u Valjevu, svečanosti polaganja zakletve vojnika na dobrovoljnom služenju vojnog roka i slušalaca vojnostručnog osposobljavanja za rezervne oficire generacije „mart 2024“.

Ministar Vučević čestitao je položenu zakletvu vojnicima i slušaocima i rekao da su oni od danas stupili u red svih koji su se zakleli svojoj državi, našoj Srbiji, da će je čuvati i braniti. Ministar odbrane čestitao je i roditeljima koji su sinove i kćeri vaspitali da vole svoju državu, svoje porodice, svoj narod i da su spremni da čuvaju sve vrednosti koje su nas krasile i koje nas određuju.

- Bilo je perioda i težih i lakših za našu državu, bilo je perioda i kada smo gubili, a opet se vraćali i pobeđivali. Ali i tada, kada nam je bilo i teže i lakše, iznad svega smo cenili slobodu. A slobodu su nam uvek čuvali i osvojili naš narod i naša vojska koja je narodna vojska. Ona je potekla iz naroda i neotuđiv je njen deo. Ko god je pokušao to da prekine, nije slavno prošao – rekao je ministar Vučević.

Foto: Ministarstvo odbrane Republike Srbije

On je vojnicima i budućim rezervnim oficirima čestitao što su se u ovim teškim vremenima, ne samo za Srbiju, nego i u celom svetu, opredelili da kažu glasno i jasno da su tu za svoju državu.

- Od danas ste i zreliji i hrabriji i smeliji. Verujem da će vašim putem biti motivisane i neke buduće generacije. Mi smo se opredelili da budemo vojno neutralna država, da ne pripadamo nijednom savezu, nijednom bloku. I to nije lako, to nije jednostavno sačuvati. Baš zbog toga su svi građani Srbije, ceo naš narod, obavezni da čuvaju našu državu. A da bismo je sačuvali moramo da imamo jaku vojsku, ne da bismo ratovali, nego da bismo čuvali mir i svoju slobodu. Zato ćemo nastaviti da ulažemo u odbranu otadžbine, da kupujemo najbolje naoružanje, da naša vojska ima najbolju opremu, najbolje uniforme, da ima najbolju moguću obuku i da nas iz godine u godinu bude više u kasarnama širom Srbije. Da se svuda ponosno vije srpski barjak, da se s ponosom čuju reči zakletve novih vojnika, koji su položili tu svetu reč našoj majci Srbiji – poručio je ministar odbrane i poželeo vojnicima i budućim rezervnim oficirima da čuvaju sebe i Srbiju.

Foto: Ministarstvo odbrane Republike Srbije

Prema njegovim rečima, narednih meseci sledi dinamična obuka te dodao da će posle svega ostati samo lepe uspomene i večno prijateljstvo koje im niko ne može oduzeti.

- To ne može da se iskaže matematički ili materijalno. Postoje neke stvari koje su neprolazne. Uz najbolje želje vašim porodicama, koje su došle iz svih krajeva Srbije, a siguran sam da ima i naše braće iz Republike Srpske, posebno našeg mučenog naroda s Kosova i Metohije, želim vam da se svi spokojno vratite kući, da budete sa svojima, a onda već od početka sledeće nedelje da počnete da radite ono za šta ste danas položili zakletvu. Da budete prava, odbrambena, pobednička i junačka srpska vojska. Živela Vojska Srbije! Živela Srbija – rekao je ministar Vučević.

Foto: Ministarstvo odbrane Republike Srbije

Svečanosti su prisustvovali zamenik načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Želimir Glišović, zamenik komandanta Komande za obuku brigadni general Jovica Matić, rektor Univerziteta odbrane brigadni general prof. dr Boban Đorović, šef Kabineta ministra odbrane brigadni general Goran Momčilović, načelnik Uprave za ljudske resurse (J-1) Generalštaba brigadni general Savo Iriškić, predstavnici Narodne skupštine, Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, lokalne samouprave, Ministarstva unutrašnjih poslova, verskih zajednica, porodice i prijatelji vojnika i slušalaca. Komandant današnje svečanosti bio je komandant Drugog centra za obuku u Valjevu pukovnik Saša Stojiljković.

Na dobrovoljno služenje vojnog roka iz patriotskih razloga prijavio se Nemanja Marković iz Arilja, ali i zbog želje za zaposlenjem.

Foto: Ministarstvo odbrane Republike Srbije

- Očekujem da steknem mnogo novih prijatelja, da istrajem u ovome što sam započeo i da steknem nova iskustva, a smatram da svi mladi treba da služe vojni rok – rekao je Marković.

Dušan Petrović iz Blaca prijavio se na vojnostručno osposobljavanje, jer je završio Fakultet bezbednosti u Beogradu.

- Očekujem da steknem mnogo dobrih prijatelja, veliko znanje i iskustvo. Nadam se da ću postići zadovoljavajući uspeh. Preporučio bih mladima da se prijave i da iskuse koliko je sve i teško i lepo – istakao je Petrović.