AKTUELNO

Govoreći za kinesku nacionalnu novinsku agenciju Sinhua i kineske dnevne novine Guangming, doskorašnji direktor BIA i osnivač Pokreta socijalista Aleksandar Vulin istakao je da bez uspešne i uspravne Kine ne može biti ni slobodnog sveta.

- Kina je dokazala da je moguće biti ekonomski uspešan, a opet društveno human i da socijalizam nije ni po čemu zaostaliji od kapitalizma samo kada se vodi na pravi i odgovarajući način. Si Đinping je čovek koji je izrastao u planetarnog, svetskog lidera. Bez uspešne i uspravne Kine ne može biti slobodnog sveta. Kina je velika sila i možda prva sila u istoriji čovečanstva koja je na prvo mesto izbacila svoju ekonomiju, a ne svoju vojsku i to Kinu razlikuje od svih drugih. Srbija gaji ogromno poštovanje prema Narodnoj Republici Kini, ali ne zbog njene veličine, već zbog veličine ljudi koji je vode - istakao je Aleksandar Vulin.

Objašnjavajući situaciju na prostoru KiM, Aleksandar Vulin je kazao da je NATO pakt slagao Srbiju da će poštovati Rezoluciju 1244, baš kao što je slagao Kinu da je slučajno bombardovao ambasadu u Beogradu. Vulin je istakao da NATO podržava separatiste na Kosovu, baš kao što i SAD podržava separatiste u Tajvanu.

Foto: TV Pink Printscreen

- Nato pakt je slagao Srbiju, baš kao što je slagao i sve druge, kao što je slagao Kinu da je slučajno bombardovao ambasadu Kine u Beogradu. Nato pakt nas je slagao da će poštovati Rezoluciju 1244 i zato svo zlo na Kosovu i Metohiji. Nato pakt podržava separatiste na KiM, baš kao što Sjedinjene Američke Države podržavaju separatiste na integralnom delu Kine, u Tajvanu. Oni uvek imaju istu politiku- posvađati i podeliti slobodne narode. Samo poštovanje međunarodnog prava, samo vraćanje u okvire UN, daju nadu da ćemo doživeti mir u našoj generaciji. 1999. godine, kada je Srbija bombardovana, ubijeno je međunarodno pravo. 1999. godine su hteli da ubiju Srbiju, a zapravo su ubili međunarodno pravo, mi smo preživeli, ali međunarodno pravo nije. Mora ponovo biti uspostavljeno međunarodno pravo i dogovor velikih sila, kada se to bude desilo, kada budu ponovo uspostavljeni principi, možemo da se nadamo miru - poručio je Aleksandar Vulin.

Vulin je, takođe, kazao da je Briks realna alternativa Evropskoj uniji, te da je Briks ekonomska nada čovečanstva.

- Briks je postao realna alternativa Evropskoj uniji. EU je pokazala da nije savez država, već savez teritorija kojima u potpunosti upravljaju Sjedinjene Američke Države. Ja ne verujem da EU želi Srbiju, ja ne verujem da oni žele ravnopravnu Srbiju, oni žele tržište i da kontrolišu ovaj prostor. U Briksu se nalazi ekonomska nada čovečanstva. U Briksu se nalaze zemlje koje ne traže od Srbije da bude poslušna, da bude rob. Briks znači Srbija među prijateljima - kazao je Aleksandar Vulin.

Aleksandar Vulin je istakao da je srpsko-kinesko prijateljstvo čelično i da je tokom svakog boravka u Kini imao priliku da se uveri u to koliko Kina poštuje Srbiju.

- Bio sam u Kini kao ministar odbrane, kao ministar policije, pa sam bio kao šef BIA. Za vreme mog mandata na čelu Ministarstva odbrane dogovorena je kupovina kineskog naoružanja, mi smo prva evropska zemlja koja se naoružala iz NR Kine. Za vreme mog mandata na čelu Ministarstva unutrašnjih poslova potpisan je sporazum o međusobnom priznavanju vozačkih dozvola između građana Srbije i Kine. Bio sam impresioniran načinom na koji se organizuje bezbednost u gradovima veličine Pekinga i Šangaja. Puno smo razgovarali i pomagali jedni drugima kada je u pitanju razmena tehnologija, ali i kada je u pitanju borba protiv obojenih revolucija. Kao šef BIA imao sam čast da razgovaram sa svim šefovima kineskih službi i da vidim sa koliko preciznosti se vodi računa o bezbednosti Kine, ali i sa koliko poštovanja se govori o Srbiji i BIA - poručio je doskorašnji direktor BIA i osnivač Pokreta socijalista Aleksandar Vulin u intervjuu za kinesku državnu agenciju Sinhua i državni dnevni list Guangming.