AKTUELNO

Verica Bradić sa svojim gostima i pratiocima na društvenim mrežama birala je najvažniju objavu nedelje.

U studiju su bili lider SPS Ivica Dačić,predsednik Izvršnog odbora Srpske napredne stranke Darko Glišić, pomoćnik glavnog i odgovornog urednika Pečata Filip Rodić i Marko Lakić, novinar lista Politika.

Foto: TV Pink Printscreen

Predlog broj 1 - Naslovna ličnost

Glišić je govoreći o odluci da se izbori održe 2. juna naveo je da će rezultati biti isti kao i u decembru.

- Nisu bili laki razgovori unutar naše stranke, ali smo odlučili da poslušamo predsednika republike, smatrajući da on kao državnik mora da vodi računa o svima i da njegova odluka i predlog ima najveću težinu - rekao je Glišić

- I da pokažemo da mi na velika vrata vraćamo moral u politiku. I da nam je vrlo bitno, i da nam je vrlo stalo da imamo pun jasan legitimitet za odluke koje donosimo. Dakle, vraćamo moral u politiku, ali i čuvamo ovu državu od anarhije. Državi moraju da vladaju pravo, zakon, naš Ustav i sva ona zakonska akta na osnovu kojih donosite vi odluku o tome kada će neki izbor biti - istakao je Glišić i dodao da je krajnji rok bio 2. jun.

- Izbori koji su održani 17. decembra bili su nikada mirniji i nikada regularniji. Imali smo samo tehničke primedbe, jedan čist i legitiman proces. Preporuke ODIHR su došle kako bi se unapredio izborni proces, niko nije imao nikakvu konkrentu zamerku - istakao je Glišić.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako je dodao i opoziciji je jasno da su pošteno izgubili.

Glišić je rekao da su navodi opozcije koji se odnose na promenu prebivališta samo jedan u nizu izgovora.

- Tražiće se tu izgovori. Videli ste da nije bila neka prevelika sreća na njihovim licima kada je doneta odluka o novim izborima, jer znaju da su pošteno izgubili - dodao je Glišić.

Dačić je rekao da je SPS kao koalicioni partner sa predsednikom razmenio mišljenje o datumu izbora.

- Ima tu više izbora, tu su i izbori u Beogradu i lokalni izbori. Gotovo svi su bili pri stanovištu da izbori budu održani što pre, ali je molba predsednika bila da to bude 2. juna - rekao je Dačić i dodao da sada očekuje da opozicija kaže da im ni to ne odgovara.

Cela priča o navodnoj krađi nije imala dovoljno pogonsko gorivo da probudi neku masu, da se ostvari neka politička korist...Sad ni ovo neće biti tema. Što se tiče preporuka ODIHR-a uvek smo ih dobijali. Ne slažu se njima sve političke stranke

Dačić se pita šta će sada biti izgovor opozicije, ukoliko ne budu zadovoljni izbornim rezultatima.

On je rekao da opozicija odluku da izbori budu održani 2. juna može da predstavi kao pobedu, u nedostatku pravih pobeda.

Foto: TV Pink Printscreen

Rodić je naveo da ga fascinira ramaženost prozapadne opozicije.

- Termin im nikada neće odgovarati, jedino što će ih možda više biti u Beogradu - istakao je Rodić.

Rodić je ukazao na primer masovnog premeštanja birača u Nemačkoj, kako bi se u pojednim delovima te zemlje sprečila izborna pobeda Alternative za Nemačku (AfD).

- Ne treba gledati preko plota, ali to jedna od njajačih opozicionih partija u Nemačkoj - rekao je Rodić i dodao da ne zna što su datumi sporni, ako neko želi da se što pre reši aktuelne vlasti.

Lakić je ukazao da je Vučić pozvao na smirivanje strasti i obrazložio da se Srbija nalazi u jednog veoma specifičnoj spoljno-političkoj situaciji.

- Svaka izborna godina je izgubljena za ekonomiju. Želim da se ovo što pre završi da se držimo projekata koji su zacrtani. Mi ne živimo od politike, nego od ekonomije - istakao je Lakić.

Predlog broj 2 - Napred, deco otadžbine

Lakić kaže da u Evropi ne postoji pohod na Rusiju.

- Ljudi nemaju neoumicu oko toga da Rusija pobeđuje. Trenutno je na zapadu najveći problem da obuku uniforme. Srbija ima više tenkova nego Velika Brtanija. Važno je da Srbija zadrži odbrambenu industriju - naveo je Lakić.

Miniciju za izvoz imaju samo Kina i Severna Koreja.

- Srbija to pokušava da zadrži unutra države. Mnogi bi voleli da dođu i 'očerupaju nas' - rekao je Lakić i dodao da je Srbije u veoma povoljnoj situaciji.

Glišić je izrazio zabrinutost zbog toga što niko ne pokušava da uspostavi mir.

- Naša namenska industrija je napredovala, ima prostora i za dalji razvoj. Ako me pitate da li jačanje naše vojske znači čuvanje mira - znači čuvanje mira. Želimo samo da budemo sigurni da možemo da se odbranimo - istakao je Glišić.

Foto: TV Pink Printscreen

Rodić ukazao da je Srbija bila uvek označena kao agresor,čak i kada je branila svoja ognjišta.

- Poslovica kaže - ako želiš mir, spremaj se za rat. Izjava Makrona je sve samo ne razumna. Ne mogu da dokučim odakle. Možda dolazi iz toga da želi da uspostavi primat nad Nečkom - rekao je Rodić.

Prema njegovim rečima, Francuska je država koja se najviše usteže da pomaže Ukrajini.

Lakić je pitao koju bi to vojsku Makron poslao u Ukrajinu.

- Francuska desnica na Puta gleda kao na nekoga ko može stvari da postavi na svoje mesto. Nemci nemaju snagu ni da se odbrane, a ne da napadnu Rusiju - tvrdi je Lakić.

Foto: TV Pink Printscreen

Dačić smatra da izjave poput Makronove govore u ludilu koje se širi u međunarodnoj zajednici.

- Stvara se utisak da su svi protiv Rusije. To je sve posledica rušenja međunarodnog poretka koje je počelo bombarodovanjem Jugoslavije - istakao je Dačić i dodao da Amerika sve vreme kupuje regularno uranijum od Rusije.

Kako je dodao, oni istorijski znaju kako bi prošli u novom ratu.

- Lako može doći do kataklizme. Mi moramo da gledamo naše interese - dodao je Dačić i naglasio da je naša vojska, naša stvar.

- Jaka vojska i policija su preduslov za jaku državu - istakao je on.

Predlog broj 3 - Etnosong

Glišić je rekao da nije pratio takmičenje Pesma za Evroviziju, kao i da nije kompetentan.

- Ne razumem se u muzičke trendove, ali ne razumem kakve to veze ima sa politikom - rekao je Glišić.

Rodić je žiriranje uporedio sa sistemom funkcionisanja Evrope.

- I u Evropskoj uniji, Evropska komisija ima veći uticaj u odnosu na one koji su direktno izabrani od strane naroda - rekao je Rodić.

Dačić kaže da mu nije jasno za šta sad opozicija optužuje vlast - za jednu ili za drugu.

- I meni je jedna od ove dve pesme bila možda lepša, ali...Prijaviću se sledeće godine za tamičenje - kroz osmeh je rekao Dačić.

Lakić je naveo da ga ne zanima Evrovizija i da je sve u službi politike.

- Mi smo takav narod, delimo se oko svega. Meni je ovo opet očekivano - dodao je on.

Gledaoci su toku emisije glasali za predloge na Fejsbuk stranici Hit tvit i na tviter nalogu hit_tvit. Takođe, u toku emisije su se uključivali telefonski i glasali uživo.

Glišić je glasao za predlog broj dva, kao i Rodić. Lakić je izabrao isti predlog, kao i Dačić.

Autor: