AKTUELNO

Predsednik Gradske izborne komisije Zoran Lukić izjavio je danas da su se pre dva dana stekli uslovi za raspisivanje novih izbora za odbornike Skupštine grada Beograda i da je najkasniji rok za to 3. april.

"Kada ih predsednik Narodne skupštine raspiše minimalni rok za održavanje tih izbora je 45 dana, maksimalni rok je 60 dana. Najkasniji rok je 3. jun, ukoliko se raspiše u krajnjem roku od mesec dana i ukoliko se održe za dva meseca", objasnio je Lukić za Tanjug.

Ukoliko bi se sledeće nedelje zakazalo raspisivanje izbora, minimalni rok bi bio 45 dana od datuma raspisivanja, što znači da bi otprilike izbori mogli da se održe od 28. aprila do 3. juna.

"Posle raspisivanja izbora kreću naše redovne radnje. Rok je tri dana da utvrdimo obrasce za kandidovanje izbornih lista, odnosno da omogućimo podnosiocima izbornih lista da kandiduju svoje izborne liste, a zatim sve ostale radnje koje su uređene Zakonom o lokalnim izborima i Zakonom o izboru narodnih poslanika", rekao je Lukić.

On je napomenuo da će beogradski izbori biti održani samostalno, odnosno neće biti zajedno sa parlamentarnim ili predsedničkim tako da će, kako kaže, Gradska izborna komisija samostalno da organizuje kompletne izbore za organe Skupštine grada Beograda.

Foto: Univerzum HD Media/N.M.

"Izbori u Skupštini grada Beograda nisu obični lokalni izbori, to je četvrtina biračkog tela cele Republike Srbije i jedna sedmina biračkih mesta u celoj Republici Srbiji. Tako da je to tehnički operativno obiman posao i značajan za ovu državu", podvukao je Lukić.

Lukić je, na pitanje da li se može očekivati da se beogradski izbori održe istovremeno sa drugim lokalnim izborima koji slede, odgovorio da to nije moguće gledajući rokove.

"Većina gradskih opština su izvršile konstituisanje pre četiri godine u avgustu tako da su njima izbori otprilike krajem juna, početkom jula meseca, tako da po meni, nije moguće da u isto vreme budu održani i lokalni gradski izbori i lokalni izbori za odbornike skupština gradskih opština", rekao je Lukić.

Autor: