AKTUELNO

Poređenje Kijeva i Sarajeva koje je napravila nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok šetajući sarajevskom Baščaršijom tokom posete Bosni i Hercegovini predstavlja više nego jasan iskaz kojim se otkriva njihov odnos prema srpskom i ruskom narodu, rekao je predsednik Srpske lige Aleksandar Đurđev.

- Berbokovu nije nimalo sramota da izjavi kako je u Sarajevu pre 30 godina odbranjena evropska ideja, u gradu koji je tokom rata bio mesto stradanja brojnih Srba, od Dobrovoljačke ulice preko brojnih privatnih zatvora za Srbe koje su držali predratni sarajevski kriminalci i bašibozuk do kućnih pragova na kojima su likvidirane čitave familije. Valjda, za Analenu Berbok, od Srba etnički očišćeno Sarajevo predstavlja uspešnu odbranu evropskih ideja – rekao je Đurđev i dodao:

- Nemačka je na početku eskalacije sukoba u Ukrajini slala šlemove i pancire da bi na kraju slala svoje najbolje tenkove. Pre svega nekoliko dana mogli smo da čujemo presretnutu komunikaciju između nemačkih oficira koji diskutuju o tome da li bi njihove krstareće rakete mogle da sruše Krimski most. Centri moći, oni koji su podržavali muslimansku stranu tokom sukoba u BiH, isti oni koji podržavaju ukrajinske neonaciste bi etničko čišćenje Rusa slavili kao uspešnu odbranu evropskih ideja, ali to im neće poći za rukom.

- Kao da to nije bilo dovoljno, Analena Berbok, inače unuka naciste, je govorila o štetnosti prekrajanja granica, o „secesionističim fantazijama“, o ruskom uticaju ponovo reprodukujući narativ o Srbima kao faktoru nestabilnosti. Jednostavno, Nemačku potresa unutrašnja kriza, skandal oko oficira koji razmatraju mogućnost rušenja Krimskog mosta i sada im treba nešto da skrenu pažnju domaće i evropske javnosti, to nešto je narativ o Srbima kao „lošim momcim“ iako je istina savim suprotna – zaključio je Đurđev.