AKTUELNO

Kancelarija za Kosovo i Metohiju, reagujući na hapšenje Živorada N. koje se danas desilo u Severnoj Mitrovici, a koji je osumnjičen za navodni ratni zločin, ocenila je da je reč o pravnom linču i zastrašivanju koje se ne događa nigde u Evropi, sem na Kosovu.

“Ova vrsta pravnog linča i zastrašivanja lјudi ne događa se nigde u Evropi, osim na Kosovu i Metohiji, i ako neko misli da će Srbi, koji tamo opstaju uprkos svom nasilјu i pritiscima Kurtijevog režima, napustiti pognute glave svoja ognjišta, ne poznaju Srbe”, navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.

Kancelarija za KiM zahteva da međunarodna zajednica Srbima na Kosovu konačno počne da garantuje minimum lјudskih i građanskih prava i uslova za dostojanstven život, i da spreči "zločince iz Prištine da bez dokaza hapse i maltretiraju lјude”.

U saopštenju se navodi da je ovo hapšenje još jedan dokaz sprovođenja etničkog čišćenja.

“Alјbin Kurti i sprovodioci njegovog plana etničkog čišćenja Kosova i Metohije neće se smiriti dok god u našoj južnoj pokrajini ima ijednog Srbina, a to potvrđuje i današnje hapšenje Živorada N. u Kosovskoj Mitrovici, čoveka koji je zajedno sa mnogim stotinama Srba svojevremeno proteran iz Vučitrna. On je svoj mir pronašao u Mitrovici gde je godinama prodavao na lokalnoj pijaci, da bi danas bio uhapšen pod optužbama za navodno ratni zločin”, navodi se u saopštenju.

Kancelarija za KiM navodi da uhapšenom Živoradu i ljudima poput njega ne može da se oprosti što su, uprkos svim strahotama koje su on i njegovi sugrađani srpske nacionalnosti preživeli u Vučitrnu, odlučili da ostanu na Kosovu.

“Na kraju će Kurti i njegovo inkvizitorsko pravosuđe za ratne zločine goniti i one koji nisu bili ni rođeni u vreme sukoba na Kosovu i Metohiji, jer u njegovim očima svi Srbi su zločinci i vredni progona samim tim što su pripadnici srpskog naroda”, navode iz Kancelarije za KiM.

Podsećaju da je na u prošlosti više desetina Srba uhapšeno zbog sumnje da su navodno počinili ratne zločince, da bi se nedugo zatim ispostavilo da su krivi samo zato što je neko bacio oko na njihovu imovinu ili zato što su nekada nekog pogledali popreko.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju je navela da je uhapšenom Srbinu obezbedila advokata, i pružiće mu, kao što je to činila u sličnim slučajevima u prošlosti, svu neophodnu podršku i pomoć.