AKTUELNO

Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Balint Pastor izjavio je za Javnom servisu da je prioritet stranke da sačuvaju samostalnost, da se Mađari dobro osećaju u Srbiji, ali i da sarađuju sa Srpskom naprednom strankom kako bi se ispunili njihovi ciljevi. Istakao je, takođe, da ne insistiraju ni na jednoj funkciji.

Na 20. izbornoj skupštini Saveza vojvođanskih Mađara održanoj u Senti, dosadašnji vršilac dužnosti predsednika te stranke Balint Pastor, izabran je za predsednika SVM-a.

Balint Pastor rekao je da je prioritet stranke da sačuva samostalnost, kao i da budu uspešni na svim narednim izborima.

- Prioritet je da samostalno dobijemo mandate, kao do sada, te da se Mađari dobro osećaju u Srbiji i Vojvodini i da gradimo partnerstva za očuvanje naše zajednice i identiteta, kao i da poboljšamo ekonomski položaj. Tražimo partnerstva za realizaciju naših ciljeva - rekao je Pastor.

Partnerstvo sa SNS

Pastor je objasnio je da kada kaže "da traže partnera" – misli na Srpsku naprednu stranku sa kojom desetak godina sarađuju.

- Mislim da je ta saradnja mnogo dobrog donela i vojvođanskim Mađarima i Srbima u Mađarskoj, kao i svim građanima Srbije i Mađarske - poručio je Pastor, istakavši da ne insistiraju niti na jednoj funkciji

Prema njegovim rečima, važno je da budu deo vladajuće većine, ali još značajnije od funkcija je da se njihovi ciljevi, poput razvoja infrastrukture i poljoprivrede, kao i očuvanje nacionalne zajednice – ispune.

Govoreći o predstojićim lokalnim izborima, Pastor je rekao da bi želeli da sačuvaju mesta u lokalnim samoupravama gde su do sada imali čelnike, ali se nadaju i većem broju mandata.