AKTUELNO

Izjava francuskog predsednika Emanuela Makrona da "nije isključeno" slanje zapadnih vojnika u Ukrajinu izazvala je lavinu reakcija širom sveta, a čini se da većina njegovih zapadnih kolega nije bila oduševljena tim komentarima.

Francuski predsednik je, između ostalog, dodao i da u ovom trenutku nema konsenzusa oko slanja trupa, ali i da je poraz Rusije neophodan da bi se osigurala "kolektivna bezbednost Evrope".

Vinko Pandurović, general u penziji rekao je da se da ta izjava ne može posmatrati kao neki eksces ili nepažnja, očito je da se neki razgovori vode na ovu temu.

- Mi mormao shvatiti da ov faza sukoba je faza jednog šireg sukoba u posratovskom periodu koji traje negde od devedesetih godina kada je okončan hladni rat kada je predsednik SAD-a Buš rekao na izjavu Jelcinja da niko nije pobedio da su oni pobedili - kaže Pandurović.

On dodaje da su oni nastavili u svom tempu širenje na istok u sadašnju poziciju.

- Da li bi to bila objava rata Rusiji iili ne, to možemo da tumačimo na više načina - kaže Pandurović i dodaje:

- Ako je Rusija sa svojom vojskom ušla u Ukrajnu, onda i NATO smatra da može da dođe na prostor Ukrajine, oni neće da napadnu Rusiju ali će braniti prostor Ukrajine - kaže Pandurović.

Foto: TV Pink Printscreen

Boriša Mandić, pilot u penziji rekao je da za sada ovakvo nešto nije realno.

On je rekao na TV Pink rekao da ga brine to što je prvo bio izvestan rat između NATO pakta i Rusije, onda je bio moguć, a sada ima termin neizbežan.

On smatra da u daljem razvoju situacije nije isključeno da se u Ukrajinu šalju trupe.