AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić učestvovaće danas u Tirani na Samitu Ukrajina - Jugoistočna Evropa sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim, liderima 13 evropskih zemalja i zvaničnicima EU.

Domaćin samita u Palati kongresa u Tirani je albanski premijer Edi Rama kojie je izjavio da je cilj skupa da se pokaže podrška Albanije i regiona Ukrajini u ratu.

"U ovom delu demokratskog sveta nema problema sa podrškom Ukrajini, integritetu njene teritorije. Takođe, nema problema sa razumevanjem da Ukrajina ne vodi samo svoju bitku, već je značajna i izvan Ukrajine", izjavio je Rama uoči samita.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski pre početka samita u Palati kongresa u Tirani imaće bilateralni sastanak sa Ramom i delegacijom Albanije.

Prema najavama albanskih medija, na samitu Ukrajina - jugoistočna Evropa učestvuje i predsednica Evropske komisije Urusla fon der Lajen.

Učešće su, pored Vučića, potvrdili i predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarodvski i predsednica kosovskih institucija Vjosa Osmani. Lideri Zapadnog Balkana ostaće u Tirani i u četvrtak na samitu posvećenom evropskim integracijama regiona i srpovođenju Plana rasta za Zapadni Balkan pod nazivom "Rast i konvergencija za Zapadni Balkan".

Autor: