AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas na svečanosti koju je priredio za ambasadora Kine u Srbiji Li Minga u Vili Mir, povodom obeležavanja lunarne Nove godine, da je dobio potvrdu da će ove godine našu zemlju posetiti predsednik Kine Si Đinping.

Vučić se obratio okupljenima rekavši da za dobre želje nikad nije kasno i da danas upućuje najlepše čestitke za napredak Kine.

Foto: Tanjug/VLADIMIR ŠPORČIĆ

- Uvereni smo da će vaša zemlja u godini drvenog Zmaja nastaviti putem napretka... Za dalje jačanje saradnje naše dve zemlje je od izuzetnog značaja i potpisani sporazum o slobodnoj trgovini - rekao je Vučić i zahvalio se Kini na podržavanju teritorijalnog integriteta naše zemlje.

Vučić je rekao da pred svima želi javno da kaže da je dobio potvrdu da će kineski predsednik Si Đinping posetiti našu zemlju.

I želim sada pred svima da i javno kažem da sam dobio potvrdu u razgovoru sa velikim kineskim direktorom i ministrom spoljnih poslova Vang Jiem, ali ne mogu još o datumima da govorim, da će ove godine našu zemlju, dakle u godini 'Drvenog zmaja', posetiti naš iskreni prijatelj i veliki lider, ne samo Narodne Republike Kine, već rekao bih jedan od najznačajnijih svetskih lidera, naš iskreni prijatelj kojeg želimo da dočekamo u najboljoj atmosferi i na najlepši mogući način Si Đinping

Foto: Tanjug/VLADIMIR ŠPORČIĆ

- On je naš iskreni prijatelj kojeg želimo da dočekamo u najboljoj atmosferi. Daćemo sve od sebe da naši kineski prijatelji budu zadovoljni. Hvala vam za sve. Mi smo mala zemlja, ali taj glas za poštovanje pravila i međunardonog javnog prava, uvek ćete imati od nas. Još jednom dobrodošli i srećna vam Nova godina - kazao je Vučić.

Za dobre želje nikad nije kasno, iako je kineska lunarna Nova godina stupila 10. februara, danas na izmaku praznika upućujem vam srdačne češtitke i najbolje želje za napredak Kine i blagostanje kineskog naroda

- Za dalje jačanje saradnje, posebno na ekonomskom planu, od izuzetnog značaja je nedavno potpisani sporazum o Slobodnoj trgovini sa Narodnom Republikom Kinom, na koji smo mi u Republici Srbiji izuzetno ponosni. Želim ovom prilikom da vam se zahvalim na snažnoj podršci u očuvanju teritorijalnog integriteta Republike Srbije, poštovanju normi međunarodnog javnog prava i povelji Ujedinjenih nacija. Republika Srbija uvek će dosledno poštovati princip jedne i jedinstvene Kine i uvek možete računati na podršku naše zemlje - istakao je Vučić.

Foto: Tanjug/VLADIMIR ŠPORČIĆ

Ambasador Kine u Srbiji Li Ming obratio se okupljenima i rekao da su dirnuti i počastvovani što je danas predsednik Vučić priredio ovaj prijem na visokom nivou, povodom kineske Nove godine.

Autor: