AKTUELNO

Predrag Jeremić, urednik informative portala Pink.rs, rekao je da kada je u pitanju formiranje vlasti u Beogradu da se sačeka 1. mart i da veruje da doktor Branimir Nestorović može da promeni svoj stav, i da na odgovoran način prihvati da je formiranje vlasti u glavnom gradu samo od interesa građa.

- Ajde da sačekamo i taj 1. mart. Verujem i da profesor Nestorović kalkuliše i da može doći u narednih nekoliko dana do promene, i da se pojavi i saopšti drugačiju vest, da prihvata formiranje vlasti u glavnom gradu. Proceniće oni da li će novi izbori doneti nešto dobro za njihov pokret, tj. poboljšati rejting. Ali, mislim da se to neće učiniti, i mislim da će negde prelomiti i ponašati se odgovorno, i krenuti da se formira Skupština Grada Beograda. Jer ne možete porediti, ovde su u pitanju lokalne teme, komunalna pitanja, nije u pitanju donošenje zakona, tim se bavi Narodna skupština. Oni u tom telu imaju svoje predstavnike, i sam gospodin Nestorović je predstavnik u Narodnom parlamentu – kazao je Jeremić za Informer TV i dodao:

Foto: Printscreen/Informer TV

- Znači, tu će moći da učini nešto za šta se on zalaže, poput najave da će tražiti promenu izbornog sistema. Ali ovde, gde su komunalne stvari, gde se čeka sa nastavkom projekata, mislim da sve ide na uštreb građana Beograda. I ne sme to, jer nas čeka i EXPO 27, gde treba da se mnogo što šta uradi. Mislim da se sada odbornici jednog dela opozicije, koji su u Skupštini grada, ne ponašaju odgovorno, kako prema Beograđanima, tako i prema građanima Srbije, jer mnogo projekata koji se radi za EXPO, treba dosta dobrog da donesu i građanima Srbije… Očekujem odgovornost od profesora Nestorovića i mislim da će 1. marta da kaže da imamo novu većinu ili staru, pojačanu većinu, sa pokretom Mi - glas iz naroda.

Foto: Printscreen/Informer TV

Jeremić je istakao da iako izjava Nestorovića zvuči da će da se u Beogradu ide na nove izbore, on je ipak uveren da će kod Nestorovića preovladati odgovornost prema gađanima.

- Da prođe tih desetak dana pa da vidimo. I oni su mogli da vide da je preslikana scena iz parlamenta Srbije u Skupštinu grada. Tome tu nije mesto. Isti akteri su učestovali u pokušaju izazivanja haosa, kao što je bilo i na konstitutivnoj sednici Skupštine Srbije. Mislim, isto bi se dogodilo da je gospodin Fila nastavio sednicu, isto bi se dogodilo kao što se dogodilo u Narodnom parlamentu. Znači, zvižduci, povici, arlauc… Izašli bi ispred, položili bi odborničku zakletvu. Oni nisu se ni upisali da su prisutni u zgradi. Mislim, oni podcenju i građane Beograda, i samu Skupštinu Belograda… - rekao je Jeremić i podsetio na izjave Nestorovića tokom izbornog procesa da su oni predali izbornu listu za Beograd i da se nisu ni spremali za te izbore.

Foto: Printscreen/Informer TV

- Ušli su u izbore za Beograd bez ikakvog plana. Ali rekli su da neće da idu sa delom opozicije u koaliciju koji sebe zove „Srbija protiv nasilja“. Ovo je upravo trenutak da se Nestorović pokaže odgovorno i da uđe u vlast sa listom koja ima program i koja se ponaša odgovorno. Opet kažem, to su komunalne, ne političke teme i zato mislim da će doneti upravo odgovornu odluku i da ćemo već sledećeg meseca imati konstituisanje Skupštine grada u punom kapacitetu – istakao je Jeremić.

Prema njegovom mišljenju, novi izbori ne bi donele neku novinu i smanjili tenzije.

- Deo opozicije predvođenom koalicijom Beograd protiv nasilja i danas su ušli sa ovim transparentima: To ćemo imati i kada se bude nastavila konstitutivna sednica Narodne skupštine. Imaćemo isti scenario, iste ljude koji će galamiti. Oni jednostavno ulaze u tu priču. Oni su ti ljudi, kada govorimo o legalitetu i legitimitetu, ljudi koji hoće vlast bez legaliteta i bez legitimiteta. To pokazuju sve vreme i svuda. Građani Srbije su imali priliku da vide da bez ikakvog programa ulaze u priču. Znači, njihov program, očigledno, doći na vlast i po mogućnosti da se naruši ugled predsednika Srbije tako što ćemo galamiti, arlaukati, odlaziti kod prijatelja u Evropski parlament, govoriti im da su izbori pokradeni i smejati se tokom sednica Evropskog parlamenta, doneti neku rezoluciju i kazati mi smo pobedili… Zamislite koliko je to skaradno prema građanima Beograda. Oni su danas na društvenim mrežama objavili pobeda. Još jedna pobeda. Koja je to pobeda? To je ludilo. Tu je zamena tezi. Oni su porazili sebe, a prvenstveno ovim činom oni narušavaju ugled i Beograda i građana Beograda, čak i njihovi glasača koji su im dali poverenje – rekao je Jeremić i dodao:

Foto: Printscreen/Informer TV

- Ja verujem da ćemo ovo zaustaviti odlukom profesora Nestorovića i još uvek sam ubeđen da će oni shodno interesu i svog pokreta, interesu građana Beograda, doneti veoma važnu odluku i ući u koaliciju sa trenutno vladajućom garniturom.

Jeremić je istakao da bi novi izbori doneli odlaganje formiranje Skupštine na nekoliko meseci, a možda i godinu dana, a shodno tome i važne odluke po pitanje funkcionisanja grada koje ne bi imao ko da donese.

- Evo, veoma važna odluka za građane Beograda koja treba da se donese za narednu godinu, a to je pitanje vrtića. Zamislite, ove godine su bili vrtići besplatni. Znači, ko će doneti tu odluku za sledeću godinu? Nema. Ko će doneti odluku za penzionere Grada Beograda za 13. penziju? Nema. Mnogo što šta.

Ko će doneti odluku za obnovu neke bolnice u Beogradu? Škole? Ne mogu sve ministarsta da rade. Ima nešto što je i na Sekretarijatima Grada Beograda. Nema ko da odobri. Da ne govorimo i da idemo šire, u još siromašnije slojeve društva u Gradu Beogradu. Upravo ovo je nešto o čemu pokret Mi, glas iz naroda, mora da razmišlja, mora da razmišlja o tim slojevima društva u Beogradu. Ako misle dobro, oni imaju sve pred sobom – naglasio je Jeremić i da odluka o ulasku u koaliciju sa SNS-om i SPS-om u Beogradu njima ne može da naškodi.

Foto: Printscreen/Informer TV

- Oni se tek radi. Ovo je priča za Beograd. Pokret u državi znači nije ušao u koaliciju sa SNS-om niti sa opozicijom, a nije se ovamo deklarisao i pridružio delu u opozicije. Znači on sebe počinje sada da gradi. Građenje, neodgovorne politike na nivou Beograda, njih samo može da uguši na sledećim izborima. I sami su rekli da su bili u trci sa vremenom, predali su izbornu listu, bez programa za Beograd. Gospodin Jerković je vodio tu listu. Oni nisu bili spremni za Beograd, a glasove u Beogradu koje su dobili verovatno su podignuti od strane republičkih izbora, da su na taj način povukli građane – rekao je Jeremić i zaključio:

- Pokazalo se ko ima većinu. Sada može da se pokaže ko je odgovoran, ko je neodgovoran. Građani će znati to da procene. Ako se lista Mi, glas iz naroda bude neodgovorno ponašala, da ne misle o građanima Beograda, da budemo, načisto, oni u gradu Beogradu, sledeće izbore, nemaju šta da traže.

Foto: Printscreen/Informer TV