AKTUELNO

Marketinški stručnjak Nebojša Krstić ocenjuje da je strategija Evropske komisije o prošoirenju verovatno je odgovor na insistiranje Srbije da se postavi okvirni datum koji bi mogli da imamo u vidu tokom procesa pristupanja.

- Ta otvorenost koju smo imali ranije učinila je cilj maglovitim i građani su suviše dugo dobijali te neke floskule i obećanja koja se vremenom izližu. Mislim da je Vučić u tom smislu insistirao na datumu. Onda se pojavio taj datum u opticaju, sada i formalno na papiru uz pojašnjenje da je on realističan samo ako ispunimo sve uslove koje su ispunile i druge zemlje prilikom pristupanja Uniji – naveo je Krstić gostujući u emisiji Novo jutro na Televiziji Pink.

Krstić je primetio da Srbija ima i uslov koji nije imala ni jedna druga zemlja koja je ušla u EU jer ni jedna nije imala problem koji mi imamo – a to je nerešeno pitanje statusa Kosova.

- Predsednik je rekao da je došlo vreme za odluke, a ja u tome vidim liderstvo što je retkost u srpskoj politici i vidim elemente državnoičkog ponašanja – naveo je Krstić, ukazavši da se godinama unazad slušamo retoriku koja ima više elemenata onoga što nećemo, a manjak ideje šta hoćemo u procesu rešavanja problema Kosova.

Prema njegovim rečima, u toj retorici je bilo više odbrambenih elemenata ljudi koji se bave rešavanjem pitanja Kosova, nego elemenata koji bi išli u prilog rešavanju problema.

- Činjenica je da Vučić izlazi sa inicijatovom oko unutrašnjeg dijaloga koja bi trebalo da reši problem. To ne znači da ćemo priznati Kosovo već da ćemo rešiti probem. Kada bi se sutra ovde pojavila neka vlast koja bi to potpisala problem ne bi bio rešen jer bi taj potpis prouzrokovao određene posledice na unutrađnjem planu, poraz desničrskih snaga i političku nestabilnost – rekao je Krstić.

On je istakao da dugotrajan način treba stabilizovati odnose dva naroda Srba i Albanaca, otvoriti perspektivu saradnje i ekonomskih doborih odnosa, relativizovati ideju granice i poboljšati bezbednost Srba koji žive na Kosovu, kao i imovine crkava i pirvatne imovine građana.

- Pravno obavezujući sporazum je nešto čime se takođe manipuliše. Bivši predsednik Boris Tadić sada kaže da je Vučić sigurno unapred znao da nam predstoji pravno obavezujući sporazum. Kada to pročitam zaista se frapiram, jer je svaki sporazum koji dve strane potpišu je pravno obavezujući. Zašto smo još u vreme Vojislava Koštunice započeli pregovore ako nismo želeli da se oko nečega dogovorimo? – zapitao je Krstić.

#Nebojša Krstić

'