AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, saopštio da prihvata poziv predsednice Hrvatske i putuje sredinom februara u Zagreb.

Ivan Jovanović, šef deska dnevnog lista "Blic" rekao je za emisiju “Novo jutro” na Televiziji Pink da želi Evropsku Uniju ne zbog njih, nego zbog nas, zbog vladavine prava.

- Život u EU bi značio bolji život za građane i uređeniju zemlju - kaže Jovanović.

Dragan J. Vučićević, glavni i odgovorni urednik "Informera" nadovezao se da je on čak veći Evropljanin od ponekih Evrounijata.

- Ja volim Evropu, ja sam čovek civilizovan, ali nije tu stvar da li mi hoćemo, nego da li oni hoće. EU nije pravni savez nego je politički savez. Svi znamo kako su primljene i Kipar i Rumunija i Bugarska, a to je kada je donesena politička odluka. Kada u Briselu donesu političku odluku da će da nas prime, onda će da nas prime. Mi treba da pravimo Srbiju zbog Srbije. Skoro sam bio u prilici da vidim bolnicu u Beču, pa sam oduševljen, mi zbog nas treba da pravimo takve bolnice, puteve, a ne zbog Evropske unije - ističe Vučićević.

Jovanović je po pitanju Kosova rekao da su Španci odigrali kljčnu odluku u smislu da se 2019. godina ne pominje kao rok, njima ne odgovara ni zbog Katalonije, a radi nas je dobro da se to pitanje što pre reši.

Foto: Printscreen

- To pitanje mora da se reši jer tamo živi srpski narod koji mora da radi da živi - dodao je Jovanović.

Vučićević se nadovezao i rekao da svi misle da mi imamo problem, a da Albanci nemaju. On je rekao da misli da i Albanci i Evropska unija i NATO imaju problem sa Kosovom, da su oni to rešili ne bi se mučili oko nas.

- O kakvoj državi pričamo ako nju ne priznaje pet članica EU. Svojevremeno smo zahvalili Španiji, koja to radi iz svog interesa. Biće da je problem da ta lažna država ne može da postane država bez Srbije. Kako će ta država da uđe u Ujedinjene nacije i EU bez Rusije i Kine. Neće nikad Kina i Rusija da izdaju Srbiju - naglašava Vučićević.

Jovanović je rekao da ne deli optimizam koji ima Vučićević.

- Pitanje Kosova se mora rešiti zbog naše budućnosti i naroda - dodaje on.

Na šta se Dragan nadovezao i rekao da se mora dogovoriti tako što će svako nešto da dobije i svako nešto da izgubi.

Foto: Printscreen

- Ako insistiramo na realnosti i Pacoli i ostali, da vidimo kakva je realnost u ne daj Bože nekom sukobu, ne želim sukob, ali su 2004. uradili šta su uradili, nismo želeli ni 1999. sukob, ali možda neko želi. Zapitajte se šta bi bilo da je, ne daj Bože, ubijen albanski političar na jugu Kosova. EU, NATO i Amerika ne pritiskaju da otkriju ko je ubio olivera - ističe Vučićević.

Na to kako Hrvati očekuju Vučića, Vučićević je rekao da Vučić nije rekao reč provokacije, a sa hrvatske strane je samo mržnja, da su sinoć rekli da je bahati četnik jer je rekao da bi svašta mogao da kaže na temu ratne odštete i da se ne pokreće to pitanje.

- Večernji list najavljuje haos, ja bi mu rekao da tamo ne ide. To je mudra i državnička politika, to je nezgodno vreme, u vreme kampanje, a sa druge strane je samo oguljena i strašna mržnja. To je hrabar državnički potez za svako poštovanje - ističe Vučićević.

Jovanović je rekao da ne veruje da će baš tako da bude.

- On šalje dosta pomirljivije tonove nego njegove kolege iz Zagreba. Moratorijum bi trebalo da se produži i na deset godina. Kako se ponašaju u Zagrebu govori o njihovom društvu. EU jeste propustila da reaguje kako treba po pitanju Jasenovca i drugih stvari - rekao je Jovanović.

- Četiri udruženja branitelja najavljuje demonstracije ne samo u Zagrebu nego svuda gde će biti Vučić i najavljuje moguće provokacije i sukobe u delovima gde žive Srbi - nadovezao se Vučićević.

Na šta je Jovanović rekao da je Orić na slobodi i tu nastavlja svoju misiju, što je velika mrlja u tom sistemu.

- Naser Orić je uz Haradinaja i Tačija pravi dokaz šta nam misli zapad, to je čovek za kog postoje dokazi da je klao i vadio ljudima oči iz glave, a oslobođen je i u Hagu i u Sarajevu - ističe Vučićević.

#Aleksandar Vučić

#Dragan J. Vučićević

#Ivan Jovanović

'