AKTUELNO

Socijal demokrata iz Beča Andreas Šider rešio da igra ulogu opasnog momka, napisao je Orhan Dragaš, direktor Međunarodnog instituta za bezbednost u svom autorksom tekstu u Politici.

Kako navodi Šider je rekao da će se jednog dana objaviti šta je Aleksandar Vučić uradio, da on krije mnoge stvari koje ne želi da budu otkrivene i da je zbog toga ponaša haotično.

Šider već dva meseca jaše na talasu slave koju je stekao kao posmatrač srpskih izbora u ime Evropskog parlamenta, piše u tekstu.

Kako se navodi Šider sve vreme optužuje srpskog predsednika za navodne malverzavcije na izborima 17. decembra i u tome je najglasniji i najuporniji.

Dodaje se da je zgazio svoju posmatračku neutralnost i da se svrstao u opozicionu stranu podržavajući njihove proteste.

U tekstu se dalje navodi da Šider od cele ove akcije očekuje "zaradu" i zato ucenjuje i trguje uticajem Evropskog parlamenta.

Šider je planirao da iskoristi decembarske izbore u Srbiji kao gorivo za svoju kampanju za još jedan izbor u Evropski parlament.

Izbori u Srbiji su, kako se navodi u tekstu, bili dobra prilika da se Šider pojavi kao super heroj demokratije i detektiv koji rastura političke mutljavine.

To mu naravno nije pošlo za rukom, njegova kobna greška je bila što je u Srbiju došao sa arogancijom političkog profitera, bez dobre namere i kao dugogodišnji prijatelj Albina Kurtija za kojeg kaže da predstavlja političku stabilnost na Kosovu i Metohiji.

Evropski parlament ima iskustva sa otkrivanjem i privođenjem pravdi svojih korumpiranih poslanika. Pošto će Šider verovatno ostati u njemu i naredne četiri godine, biće dovoljno vremena da parlament preispita koga šalje u posmatračke misije, piše u autorskom tekstu Orhana Dragaša, direktora Međunarodnog instituta za bezbednost.