AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas u Minhenu sa Vang Jiem, članom Politbiroa Centralnog komiteta Komunističke partije Kine, direktorom Kancelarije Komisije za spoljne poslove CK KPK i ministrom spoljnih poslova Kine.

- Srdačan susret i odličan razgovor sa kineskim ministrom Vang Jiem @mfa_chn, tokom kog smo se osvrnuli na sva najbitnija globalna pitanja kada je reč o bezbednosti i izazovima sa kojima se svet danas suočava. Razgovarali smo i o bilateralnim odnosima i ekonomskoj saradnji između Srbije i Kine i još jednom potvrdili čelično prijateljstvo naše dve države i naroda - objavio je Vučić na Instagram nalogu ''buducnostsrbijeav'' i dodao:

Obavestio sam ga o stepenu ugroženosti srpskog naroda na KiM i sve težih uslova za život u južnoj srpskoj pokrajini.

Podsetimo, Vučić se prethodno, drugog dana Minhenske bezbednosne konferencije, sastao sa delegacijom američkih senatora na čelu sa senatorkom Džin Šahin, kojima je preneo veliku zabrinutost za bezbednost i prava srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

Vučić je sa američkim senatorima razgovarao i o bilateralnim odnosima, pitanjima regionalne stabilnosti i aktuelnoj geopolitičkoj situaciji, kao i o jačanju ekonomske saradnje i investicijama u velike projekte koje Srbija pokreće u sklopu EXPO 2027.

Predsednik Srbije je, takođe, razgovarao sa predsednikom Vlade Bavarske Markusom Zederom o investicijama i jačanju veza između Srbije i Bavarske.

U planu su i sastanci Vučića sa predsedavajućim Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) Janom Borgom, visokim predstavnikom Evropske unije za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Žozepom Boreljom.