AKTUELNO

Potpredsednica Vlade Srbije Ana Brnabić danas nastavlja posetu Dubaiju, gde je na Svetskom samitu vlada očekuju bilateralni sastanci sa zvaničnicima i učešće na otvaranju Foruma vladinih usluga.

Premijerka će prisustvovati potpisivanju Memoranduma o razumevanju o saradnji u oblasti veštačke inteligencije između srpskog Ministarstva informisanja i telekomunikacija, Instituta za veštačku inteligenciju Srbije i Saveta za istraživanje napredne tehnologije UAE. Memorandum će potpisati ministar Mihailo Jovanović, direktor Instituta Dubravko Ćulibrk i generalni sekretar Saveta UAE Fejsal Al Banai.

Premijerka je započela prvi dan na Samitu bilateralnim sastancima sa stranim zvaničnicima.

Foto: Tanjug /VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ PEĐA VUČKOVIĆ

Ona se prvo susrela sa emiratskim ministrom za veštačku inteligenciju Omarom Sultanom el Olamom, sa kojim je razgovarala o mogućnostima i potencijalu te tehnologije. Razgovarala je i sa egipatskim kolegom Mustafom Kemalom Madbulijem o mogućnostima zaključivanja sporazuma o slobodnoj trgovini između dve zemlje.

Brnabić je na marginama samita razgovarala i sa ministrom za toleranciju UAE, šeikom Nahjanom Bin Mubarak Al Nahanom, premijerom Kube Manuelom Marerom Kruzom, kao i sa osnivačem Svetskog ekonomskog foruma Klausom Švabom.

Susrela se i sa generalnim sekretarom Organizacije za ekonomsku saradnju (OECD) Matijasom Kormanom. Govorila je na panelu "Budućnost mobilnosti", gde je poručila da je železnica budućnost za mobilnost i da će Srbija nastaviti da ulaže u svoju železnicu, ali i navela šta sve Srbija čini na polju inovativnosti.

Foto: Tanjug /VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ PEĐA VUČKOVIĆ

Posle panela je u izjavi medijima rekla da očekuje da sredinom godine Srbiju poseti američki novinar Takera Karlsona, sa kojim je razgovarala na ceremoniji otvaranja Samita u Dubaiju.

Brnabić je poručila i da je Srbija na vreme prepoznala značaj veštačke inteligencije. Premijerka je tokom susreta sa direktorkom MMF Kristalinom Georgievom navela da očekuje rast BDP-a Srbije od 3,5 odsto, kao i da je Georgieva pohvalila srpsku fiskalnu politiku.

Autor: