AKTUELNO

Ministar saobraćaja, infrastrukture i građevinarstva Goran Vesić, za Novo vikend jutro na TV PINK, najavio je rekonstrukciju stanice u Novom Sadu, ali i planove za nove brze pruge do Budimpešte, Niša i Skoplja!

Mesto Stepanovićevo dobija nadvožnjak i to preko nove pruge, kojom će uskoro krenuti i brzi vozovi.

Vesić je došao da obiđe radove i istakao koliko je ponosan na količinu posla koju su već završili.

Presrećan sam, jer prga vrlo brzo napreduje. Danas razmatramo šta sve treba da se završi kako bi ruga bila gotova do kraja ove godine, kako je predsednik Srbije i obećao. Ovom prugom ćemo u martu ili aprilu sledeće godine, iz Beograda stizati do Subotice, za sat vremena i deset minuta. U ovom trenutku smo već postavili oko 55% svih šina, na celoj deonici od Novog Sada do Subotice. Ta pruga je duga 108 kilometara, urađeno je 74% svih radova. Kao što vidite ne postoji ni jedan problem, ni na jednoj trasi, da se posao ne završi do kraja ove godine -rekao je ponosno Vesić.

Foto: TV Pink Printscreen

Ministar je naveo da će i Novi Sad dobiti glavnu stanicu koja će parirati onoj u Beogradu, ali i da naše firme jako dobro sarađuju sa kineskim prijateljima.

Radi se na postojećoj stanici u Novom Sadu, radimo rekonstrukciju cele zgrade i ona treba da bude gotova do kraja aprila. Kada je pušten deo pruge između Beograda i Novog sada, urađeni su i peroni, a sada se cela stanica rekonstruiše. Imaće i divan plato, kao i komandni centar iz koga će se nadgledati ova brza pruga. Pariraće glavnoj stanicu u Beogradu. Naši kineski prijatelji dobro sarađuju i sa srpskim domaćim firmama i pored pruge koja se radi, grade se i okolni objekti. Ova pruga deli Stepanovićevo na dva dela i zato je značajno da se urade i ovi nadvožnjaci -istakao je Vesić.

Foto: TV Pink Printscreen

Vesić je najavio da će se od 2026. godine, brzom prugom stizati i do Budimpešte , za manje od 3 sata, te da je u planu i brza pruga do Niša i Skoplja.

Srbija će biti zemlja sa najvećim brojem kilometara brze pruge u ovom delu Evrope. To je politika našeg predsednika, Aleksandra Vučića, uređenje naše zemlje, saobraćajno povezivanje i je prava decentralizacija zemlje -zaključio je Vesić.

Autor: I.B