AKTUELNO

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar finansija Siniša Mali sastao se danas sa regionalnim direktorom Svetske banke za Evropu i Centralnu Aziju Asadom Alamom, koji je u prvoj poseti Beogradu.

Mali i Alam razgovarali su o aktuelnim ekonomskim pitanjima uz ocenu da Srbija ima dobre ekonomske performanse te da nema nijednog problema u trenutno aktivnih 14 projekata u Srbiji u kojima učestvuje ova međunarodna finansijska institucija.

„Od izuzetne važnosti nam je podrška Svetske banke, kao i MMF-a, Evropske banke za obnovu i razvoj i drugih međunarodnih institucija. Srbiji je važna stabilnost koju
takva podrška pruža, a kredibilitet smo izgradili time što smo svako obećanje i ispunili“, rekao je Mali u Ministarstvu finansija.

On je istakao da u teškim godinama Srbija pronalazi izvore rasta što je važno za kontinuitet ekonomskih rezultata kome se teži te da će u narednim godinama prioritet biti obrazovanje i inovacije budući da se, kako je rekao, ulaganje u ljude uvek isplati.

Mali je predstavio šta je Srbija do sada postigla uz isticanje da će 2027. godine Srbija biti domaćin međunarodne specijalizovane izložbe EКSPO koja će, kako je ocenio, biti "kišobran" i nosilac daljeg rasta, ulaganja i razvoja.

Foto: Tanjug/vladimir Šporčić

Mali je istakao da je Srbija prošle godine ostvarila rast BDP-a od 2,5 odsto dostigavši 69 milijardi evra BDP-a uz rekordan priliv stranih direktnih investicija od 4,5 milijardi evra, rekordno nisku nezaposlenost od devet odsto, rekordno visoku zaposlenost od 50, 7 odsto i 2,367 miliona zaposlenih građana.

„Sve u svemu trudimo se da pronađemo izvore rasta. Na EКSPU ćemo se predstaviti najbolje moguće, optimistični smo“, rekao je Mali i dodao da je Srbija likvidna ali da u nestabilnim vremenima i treba insistirati na visokoj likvidnosti jer to daje
sigurnost.

Uz to, kako je rekao Mali, Srbija radi na izgradnji infrastrukture, auto-puteva i brzih saobraćajnica, sistema za prečišćavanje vode, na zelenoj agendi, ali i povećanju nataliteta merama koje podstiču rađanje više dece, te ulaže konstantne napore u
podizanje standarda građana rastom plata i penzija.

Asad Alam istakao je da Svetska banka želi da nastavi da bude podrška Srbiji.

„Srbija je uzor kako možemo na sličan način da podržimo i druge zemlje kojima je to potrebno, zaključio je Mali.