AKTUELNO

Generalni direktor Telekom Srbija Vladimir Lučić poručio je danas iz Prištine, gde će tokom dana imati razgovore sa ambasadorima SAD i EU, da očekuje da međunarodna zajednica utiče na to da Agencija za zaštitu konkurencije obustavi postupak protiv MTS-a do daljeg i da ova kompanija dobije treću licencu.

Agencija Kosova za zaštitu konkurencije (AKK) kaznila je preduzeće MTS - ogranak Telekoma na Kosovu, novčanom kaznom od preko 1,5 miliona evra za navodno nezakonito preuzimanje kablovskog operatera, što je i razlog današnjih sastanaka predstavnika MTS-a i međunarodne zajednice u Prištni. Lučić dodaje da će se narednog ponedeljka sastati i sa ambasadorom Velike Britanije.

„Mi smo pokrenuli sudski spor i tražimo od Agencije za zaštitu konkurencije da obustavi postupak do daljeg, dok se ne reši sudski spor i da se nama konačno da treća licenca“, rekao je Lučić.

Istakao je da želi da ukaže da Agencija za zaštitu konkurencije ne poštuje ni lokalne zakone.

„Iza toga se ne krije samo ta novčana kazna, nego pokušaj da se ta četiri kablovska operatera, koje smo mi spojili 2019. godine, da se izvrši revizija po novom zakonu koji su oni namerno promenili baš zbog nas. Želimo da ukažemo da Agencija za zaštitu konkurencije ne poštuje ni lokalne zakone, da se zakoni tumače kada je reč o srpskoj kompaniji na jedan način, kada je reč o drugim kompanijama potpuno na drugi način“, rekao je Lučić.

Cilj je, istakao je, da se dodatno pomogne ćerki kompaniji koja posluje na Kosovu da se taj pritisak koji vrši prištinska administracija reši.

„Sami ste bili svedoci tog pokušaja u avgustu da se isključi naša kompanija koji smo uspeli uz podršku međunarodne zajednice uspešno da rešimo, međutim, pritisak se i dalje nastavlja. Naravno, više svesni da ne mogu da isključe našu kompaniju oni probaju da ograniče našu kompaniju i da joj otežaju rad“, rekao je Lučić.

Istakao je da je MTS tražio izuzeće direktora Agencija Kosova za zaštitu konkurencije.

„Nadam se da međunarodna zajednica koja dobro zna koliko je bitno da Agencija za zaštitu konkurencije treba da bude nezavisna, da će stati na našu stranu i da će rešiti ovaj problem“, rekao je Lučić, dodajući da je nedopustivo zastrašivanje radnika MTS-a.

„Mi smo u decembru imali slučaj kada je jedna obična komisija Agencije za telekomunikaciju upala sa policijom sa dugim cevima u naš centar u Zvečanu i ostali nekoliko sati. To je klasično zastrašivanje radnika i nije viđeno u evropskoj praksi“, rekao je Lučić.

Dodao je da je sada ispit na međunarodnoj zajednici.

„Ako oni dozvole da prištinska administracija na ovaj način tumači zakone koji su oni doneli, sprečavajući najveću srpsku kompaniju da ovde posluje, a zna se koliko smo mi bitni, ne samo zato što imamo 250 zaposlenih, nego što pružamo internet za 30.000 domaćinstava i televiziju. Onda šta drugo da očekuju neke druge srpske kompanije i nadam se da će međunarodna zajednica razumeti i da ćemo konačno rešiti taj problem“, rekao je Lučić.

Istakao je da takođe MTS pokušava da reši problem treće licence.

„Vi znate da mi imamo tu privremenu dozvolu, da je tender za treću licencu trebao da bude već raspisan davno ali nije zato što se zna da ćemo mi pobediti. Mi već imamo problem mobilne telefonije, mi imamo ograničen broj baznih stanica. Čak i u srpskim delovima građani osećaju to“, rekao je Lučić.

Autor: