AKTUELNO

Kancelarija za KiM Vlade Srbije saopštila je večeras da je serija napada i pljački srpskih kuća u sredinama južno od Ibra nastavljena novim upadom u dve porodične srpske kuće u selu Donja Brnjica kod Prištine, upozoravajući da je Srbima na KiM ugrožena egzistencija i bezbednost.

Dok su se domaćini nalazili na slavi u centralnoj Srbiji, lopovi su provalili i izvršili premetačinu u kućama Božidara Vanića, kao i Ranka i Srđana Milićevića, a šteta će naknadno biti utvrđena.

Prethodnih dana u dva navrata su obijene kuće srpskih domaćina u opštini Istok, kao i kuća u Plemetini, navode iz Kancelarije.

Očigledno je da, kako dodaju, izgrednici i ekstremisti koriste prilike u vreme velikih praznika i slava da udaraju na srpske domove, a politika nekažnjavanja izgrednika samo pospešuje takva dela.

-U godinama za nama, gotovo da nema srpske kuće koja se nije našla na meti ekstremista, a pljačkom se Srbima sa jedne strane ugrožava egzistencija, a sa druge strane bezbednost, kao najveći izazov sa kojim se naš narod na Kosovu i Metohiji suočava. Toga moraju da budu svesni i predstavnici međunarodne zajednice i preduzmu odlučne korake u zaštiti i podršci srpskom narodu, jer u političkim strukturama u Prištini ne postoji minimum volje ili rešenosti da se Srbima osigura egzistencija i da se izgrednici adekvatno kazne, poručili su iz Kancelarije.

Umesto toga, kako ističu iz Kancelarije, privremene prištinske institucije, svakodnevnim antisrpskim potezima stimulišu napad na srpsku imovinu i srpski narod, od koga prave legitimne mete, sa jedinim ciljem, da proteraju Srbe sa njihovih vekovnih ognjišta.

U selu Donja Brnjica kod Prištine u subotu uveče su nepoznate osobe provalile u dve srpske porodične kuće u trenutku kada su vlasnici bili odsutni, rekao je ranije danas Tanjugu jedan od meštana.

On je dodao da su provalnici upali u kuće Milićevića i Vanića, i da za sada nije poznato da li je nešto ukradeno.

Autor: