AKTUELNO

Priština ima najbrže rastući budžet vojske i policije koje ne smeju da postoje po međunarodnom pravu i Rezoluciji 1244. Takozvane KBS se transformišu u skladu sa planom SAD i treba da dostignu 5.500 uz moguću rezerve 20.000 zbog čega se razmatra uvođenja obaveznog vojnog roka, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić obilazeći nedavno Dežurni operativni centar Vojnobezbednosne agencije.

Analitičar Tomislav Kresović rekao je u Novom jutru kod Jovane Jeremić na TV Pink da mi danas u Evropi nemamo ozbiljne državnike koji mogu da održavaju ravnotežu interesa i stabilnosti i da premijer privremenih kosovskih instirucija u Prištini Aljbin Kurti izvršava sve ono što mu sa zapada govore.

- Mi smo pristali da idemo na Otvoreni Balkan, oni nam zatvaraju Kosovo i za tržište novca. Na taj način Kurti želi da izazove destabilizaciju Srbije, protest Srba i nastavak procesa iseljavanja Srba sa Kosova i Metohije - navodi Kresović.

Otomanska imperija se trudila da sačuva svetinje, čak su i Nemci u Drugom svetskom ratu čuvali naše manastire samo Kurti želi da ih prisvoji kao kulturnu i duhovnu baštinu samoprokloamovane države Kosovo da bi odstranio Srbe, navodi Kresović.

Kako je rekao, duge cevi na Kosovu i Metohiji su odavno planirane strategijom NATO-a kako bi se formirala vojska Kosova u kapacitetu od oko 5.000 vojnika i sa rezervnim sastavom od 15 do 20 hiljada vojnika iz kapaciteta Oslobodilačke vojske Kosova.

Foto: TV Pink Printscreen

- Kurti to radi korak po korak i provocira našu državnu vlast - rekao je Kresović i dodaje da dok mi pokušavamo da mirnim sredstvima sve to da amortizujemo, što smo više mirni oni su sve više agresivniji.

Kako je naveo, ovo što se sada radi je klasičan model sagregacije, da Srbi budu potpuno potisnuti, da srpska država bude potpuno izbačena, a dinar je sredstvo definisanja same države.

Kresović je naveo da moramo da probamo preko Otvorenog Balkana i uz pomoć albanskog premijera Edija Ramu da izvršimo pritisak jer ne može da bude Otvoreni Balkan i zatvoreni dinar na Kosovu i Metohiji.

- Severna Makedonija i Albanija moraju da izvrše pritisak na Kurtija - dodaje on.

Pukovnik Miodrag Jevtić rekao je da se bezbednosna situacija u našoj južnoj pokrajini stalno pogoršava, bar što se tiče našeg korpusa.

Rezolucijom 1244 SB bilo je Kumanovskim sporazumom definisano da na Kosovu i Metohiji postoji samo jedna oružana sila, a to je KFOR, naveo je Jeftić dodajući da je dozvoljeno bilo da 990 pripadnika Vojske Srbije obezbedi određene elemente.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako je rekao, Srbija je odmah reagovala na to i 1. septembra 2000. godine formiran je Treći odred specijalne namene.

To je bila moćna jedinica koja je imala 999 ljudi i koja je imala 265 motornih vozila od kojih su 85 bili borbeni, navodi Jeftić i dodaje da je sve urađeno da se taj korpus ugasi.

- Taj odred koji je trebao praktično da uđe na Kosovo i Metohiju je uništen, a nasuprot njega počelo je sa formiranjem kosovsko bezbednosnih snaga koje od 2018. godine postaju kosovksa vojska - kaže pukovnik.

- Kao dobar darodavac naoružavanja ove vojske na prvom mestu se pokazala Turska koja ima je poklonila bespilotne letilice sa termovizijskom opremom, vučne varijante haubica, nešto protivtenkovskog oružja i oko 80 oklopnih vozila Kobra i oko 65 vozila Gardijan - navodi Jevtić.

On je rekao da su Amerikanci dali oko 200 motornih vozila Hamera, Nemci su dali 150 Mercedesa puha terenskih vozila. Ta vojska polako počinje da raste, a planrano je da do 2028.godine ta vojska bude operativna.

Pukovnik dodaje da oni to rade i brže, i da već naredne godine planiraju da ta vojska ima tri pešadijska puka.

- To ni malo nije bezopasno i moramo da poštujemo svaku silu u okruženju, a naročito kada znamo ko su im mentori - zaključio je Jeftić.