AKTUELNO

Predsednik hrvatskog parlamenta Gordan Jandroković izjavio je danas da očekuje da će sadržaj i ishod posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića Zagrebu doprineti sveukupnom razvoju odnosa između dveju država, te da treba razgovarati o mogućoj saradnji danas i onom što će biti u budućnosti.

Jandroković je, kako prenosi HINA, rekao da ne zna da li će se sastati sa predsednikom Srbije tokom njegove predstojeće posete Zagrebu jer, kako je rekao, još nema informacije o zvaičnom protokolu. Vučićeva poseta Zagrebu najavljena je za 12. i 13. februar.

- Predsednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović očito je procenila da je ovo trenutak u kojem može doći do susreta s predsednikom Srbije. Verujem da za to postoje dobri razlozi i očekujem da će sadržaj i ishod tog sastanka biti koristan i da će doprineti sveukupnom razvoju odnosa dveju država - rekao je Jandroković novinarima u Zagrebu.

Predsednik Sabora je kazao da poslednjih nekoliko dana nije bilo ohrabrujućih znakova da bi moglo doći do pomaka u hrvatsko-srpskim odnosima.

Naveo je da je Hrvatskoj posebno bilo neprihvatljivo ponašanje, kako je rekao, srpskih predstavnika u vezi izložbe o Jasenovcu u sedištu UN u Njujorku, jer se "radi o manipulaciji žrtvama, što nije poslužilo na čast onima koji su tu izložbu radili".

Smatra da je rešavanje problema nestalih jedno od najvažnijih pitanja između dve države, ali je bitno, kaže, razgovarati i o mogućoj saradnji danas i onom što će se događati u budućnosti.

Upitan da li bi predsednik Vučić trebalo da se izvini za ono što je govorio u Glini 90. godina, odgovorio je kako je to delikatno pitanje ali "očekuje da će se Vučić na određeni način izjasniti o svojoj ulozi u 90-tim godinama tokom velikosrpske agresije".

Što se tiče neusklađenosti hrvatske spoljne politike u vezi sa Vučićevom posetom Hrvatskoj, Jandroković je rekao da su po tom pitanju svi (predsednica Republike i vlada) izneli svoja razmišljanja, a niko nije rekao da je protiv posete. "Važno je voditi politiku koja je u interesu Hrvatske i koja će promovisati ono što je dobro za Hrvatsku", poručio je Jandroković.

#Aleksandar Vučić

#Kolinda Grabar Kitarović

'