AKTUELNO

Vinko Pandurević, general u penziji, govoreći o situaciji u svetu kaže da smo u poslednje dve godine navikli da ratovi prate aktuelna zbivanja i da se sukobi šire, te da ne postoji lokalizacija sukoba.

Pandurović je naveo da sukob u Ukrajini dominira, kao i da se sukob na Bliskom istoku proširio, posle sukoba u Gazi, na Crveno more i Hezbolah i Liban.

- Sve nam to ukazuje na vrlo složenu situaciju u svetu... Sukob između Irana i Pakistana je možda američka strategija da se tu sukob zaoštri, da se Iran napada sa spoljnih granica, uvlače druge zemlje, a Huti su opet posebna tema - rekao je Pandurević u Novom jutru Jovane Jeremić na TV Pink.

Pandurević je istakao da predsednik Rusije Vladimir Putin insistira na završetku rata u Ukrajini.

Foto: TV Pink Printscreen

- Oni su na početku rata rekli, Putin to stalno ponavlja, Ukrajina nije sporna za Rusiju ukoliko nije anti-ruska i ukoliko nije u sastavu NATO-a - naglasio je Pandurević.

Dr Dragan Petrović iz Instituta za međunarodnu politiku i privredu rekao je da su rušenjem Berlinskog zida gotovo preko noći SAD i NATO postale jedini svetski hegemon.

Foto: TV Pink Printscreen

Petrović je naveo da poslednjih desetak godina teško naći neku vodnu deonicu, odnosno diferencijalnu tačku kada svet postaje monopolarni i da li postaje ili je već tu.

- Sada su svetske sile Rusija, Kina, Indija, Brazil, s tim što će SAD ostatu svetska vodeća sila - rekao je Petrović i ocenio da se apsolutna moć SAD-a smanjuje i da postaje relativna.